Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Добрев: Ще преговаряме с „Хюндай“ за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

   
Добрев: Ще преговаряме с „Хюндай“ за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Озадачаваме, че Петков и Василев са обявили за продан рафинерията „Лукойл“, а тя не е нито на Василев, нито на Петков, а на държавата. Има го в официално съобщение на Министерски съвет.  Това каза в ефира на Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

По неговите думи финансовият министър е източил 3 млрд. лева от дивидентите на енергийните дружества, които са разпределени в Бюджета и част от тях са отишли за пенсионерите. И изтъкна, че България десетилетия е била износител на тока,  а сега внасяме електроенергия.

Добрев даде малко повече информация за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. По график първият нов блок на АЕЦ „Козлодуй“ трябва да заработи през 2035 година, а две години по-късно да бъде готов и 8-ми блок на централата. В момента върви избор на строител, тъй като компанията„Уестингхаус“ обезпечава инженерния проект на двата нови блока.  Пет са компаниите, които са подали документи, като една от тях е „Хюндай“.

По думите на Добрев следващата седмица парламентът трябва да опълномощи правителството да договарят условията с „Хюндай“, като съответно ще посочи и конкретните параметри, с които компанията трябва да се съобрази. Според депутатът от ГЕРБ по предварителни разчети двата нови блока на АЕЦ-а ще ни струват 14 млрд. долара.