Четвъртък, 02 Май 2024
           
Свят

Украйна изтегля войски от части на Авдеевка, изпраща елитна бригада

   
Украйна изтегля войски от части на Авдеевка, изпраща елитна бригада

Украйна съобщи в четвъртък, че изтегля войските си от някои части на източния град Авдеевка на по-добри позиции след месеци на тежки боеве, а закалени в битки бойци от резерва от бригада крак са се присъединили към битката.

Русия се опитва да обкръжи и превземе Авдеевка почти две години след пълномащабното си нахлуване в Украйна и опората на Киев в града изглежда все по-нестабилна, като линиите му за доставки също са застрашени.

Превземането на Авдеевка е от ключово значение за целта на Русия да осигури пълен контрол над двете провинции, които съставляват индустриалния регион Донбас, и може да осигури на президента Владимир Путин победа на бойното поле, която да представи на гласоподавателите, докато се стреми да бъде преизбран следващия месец.

"В Авдeевка се провеждат маневри на някои места за изтегляне на нашите части на по-изгодни позиции, на някои места за изтласкване (на руснаците) от позициите", каза украинският военен говорител Дмитро Лиховий в телевизионни коментари.

"Следователно ключовото съобщение във връзка с всичко това е, че доставките за Авдeевка и евакуациите оттам са трудни."

Той каза, че военните са активирали "резервна логистична артерия", която е била предварително подготвена.

Една от най-известните бойни части на Украйна, Трета щурмова бригада, каза, че е била изпратена спешно в Авдeевка, за да подсили войските на Киев там.

Украински медии по-рано писаха за прехвърлянето в града на 3-та десантно-щурмова бригада, която се счита за една от най-елитните в украинските въоръжени сили.

Бригадата е сформирана през януари 2023 г. от силите за специални операции на полка "Азов". Самият полк "Азов" е сформиран в първите дни на руската инвазия на базата на доброволческа част за териториална отбрана, създадена от ветерани от частта на полка "Азов" и представители на азовското движение.

Бригадата, която се състои от щурмова пехота, каза, че ситуацията в Авдeевка е "адска", "заплашителна и нестабилна", но че е извършила нападение срещу руските сили в части от града и е нанесла тежки щети.

Бригадата участва в контраофанзива в Източна Украйна миналото лято и се сражава в битката при Бахмут, друг град в Източна Украйна, който устоя много месеци, преди да бъде превзет миналия май.

"Врагът продължава активната ротация на войските си около Авдеевка и прехвърля нови сили и техника в града", съобщиха от бригадата в месинджъра на Telegram.

"Ситуацията в момента на привличането на бригадата беше изключително критична.

Заместник-командирът на частта Максим Жорин каза, че битката е била много по-ожесточена от битката при Бахмут и че силите на Киев са превъзхождани числено и с оръжие в Авдеевка.

Руските сили се опитват да настъпят към града от октомври и са го обкръжили от три страни, оставяйки ограничени маршрути за снабдяване на украинските войски, окопани там.

Лиховий каза, че Русия е концентрирала около 50 000 войници на фронта в Авдеевка, а боевете в града включват руски тактически щурмови групи, които са малки, но нарастват по размер.

"Към тях се присъединяват бронирани групи под формата на танкове и друга бронирана техника", каза той.

Военните усилия на Украйна са изправени пред големи предизвикателства и несигурност относно бъдещето на военната помощ на САЩ.

Уморените войски, някои от които се бият от почти две години и са разположени по протежение на разтегнат фронт от 1000 км, са изправени пред критичен недостиг на артилерийски снаряди.

Президентът Володимир Зеленски смени своя популярен началник на армията миналата седмица и е планиран тази седмица да посети Франция и Германия, където вероятно ще потърси подкрепа за спешна нова военна помощ.

Авдеевка, където са останали по-малко от 1000 жители от предвоенното население от 32 000, се намира точно на север от държания от Русия бастион Донецк, над който Украйна изгуби контрол през 2014 г., когато посредниците на Москва започнаха въстание.