Петък, 03 Май 2024
           
Спорт

Одобрено е финансовото подпомагане на федерациите по олимпийските спортове в размер на 42,991 млн. лв. за годината

   
Одобрено е финансовото подпомагане на федерациите по олимпийските спортове в размер на 42,991 млн. лв. за годината
  ММС

Всяка централа ще получи повече средства от държавата спрямо миналата година

Министерството на младежта и спорта одобри средствата за дейността през настоящата година на федерациите, администриращи олимпийски спортове, които са в размер на 42,991 млн. лв. Всяка централа ще получи по-голямо финансово подпомагане от държавата спрямо 2023 г. То се извършва по линия на: Програмата за финансово подпомагане на проекти за олимпийска подготовка, Програмата за финансово подпомагане на проекти за развитие на спорта за високи постижения за олимпийски спортове и Програмата за финансово подпомагане на проекти за кадрово и научно-методическо осигуряване на спортните федерации за 2024 г. 

Увеличението на средствата за федерациите по програмата за олимпийска подготовка е свързано с предстоящото участие на българските атлети на Игрите в Париж и възможностите за спечелване на повече олимпийски квоти. По тази програма заедно със съпътстващата за кадрово осигуряване са разпределени 27,355 млн. лева. 

Според промените в програмата за олимпийска подготовка са осигурени с 27% повече месечни средства за подготовка на спортистите със спечелени квоти като максималната сума достига 3800 лв. при предишен праг от 3000 лв. А в подобрената съпътстваща програма за кадрово осигуряване е заложено 15-процентно увеличение на възнагражденията на треньорите и техните екипи. Конкретно при треньорите максималното финансиране от ММС достига 3900 лв. месечно при 3400 лв. преди. 

По програмата за развитие на спорта за високи постижения на олимпийските спортове заедно с кадровото осигуряване са разпределени още 15,635 млн. лв., с които се получава посоченото общо финансиране от 42,991 млн. лв. Въпросът с финансовото подпомагане на Българската федерация по вдигане на тежести ще бъде решен след уточняване на ситуацията с техните задължения. 

Заделен е допълнителен финансов ресурс, който ще бъде разпределен към федерациите в случаи на завоюването на нови олимпийски квоти. 

Утре ще бъдат съобщени и сумите, определени за Програмата за финансовото подпомагане на проекти за развитие на спорта за високи постижения за неолимпийски спортове заедно със съпътстващата програма за кадрово осигуряване.

Средствата по програмите може да видите тук:
Програма за финансово подпомагане на проекти за олимпийска подготовка и Програма за финансово подпомагане на проекти за кадрово и научно-методическо осигуряване на спортните федерации за 2024 г.

Програма за финансово подпомагане на проектите за РСВП на олимпийски спортове и Програма за финансово подпомагане на проекти за кадрово и научно-методическо осигуряване  на спортните федерации за 2024 г.