Понеделник, 29 Апр 2024
           
Спорт

Григор Димитров се справи с корав италианец на старта в Ротердам

   
Григор Димитров се справи с корав италианец на старта в Ротердам
  gong.bg

 

Григор Димитров спечели със 7:6 (4), 6:3 срещу италианеца Лоленцо Сонего в мач от първия кръг на турнира от категория АТР 500 в Ротердам. Българинът стигна до успеха за час и 32 минути, като първият сет протече доста оспорвано и след размяна на пробиви, се стигна до тайбрек, в който Гришо показа класата си. Във втория сет Димитров пречупи коравия италианец, вдигайки оборотите. За отбелязване е, че Григор показа 100 % успеваемост на първи сервис - спечели 39 точки от 39 пъти, при които първият му сервис влизаше в игра.  
 
Мартон Фучевич е следващият съперник на българина във втория кръг на турнира в Ротердам. Вчера унгарецът победи сънародника си Фабиан Марожан със 7:6, 6:1. Двамата се срещнаха на старта на Аустрелиън Оупън, когато Григор спечели с 3:1 сета. От началото на годината Димитров има 11 победи и само две загуби. 
 
ПЪРВИ СЕТ
 
Първи в мача ще сервира Лоренцо Сонего, който записа първата точка в актива си. Григор обаче отвърна на предизвикателството, помогна му и колебливият първи начален удар на италианеца. При 30-30, Сонего прати топката в аут и даде шанс на съперника си за пробив. Последва двойна грешка и брейкът е факт - 1:0. Димитров показа страхотна игра на подаването си и набързо приключи втория гейм на нула, повеждайки с 2:0. Колебанията в играта на италианеца продължиха и Гришо дръпна с 30-0 в третия гейм. С три поредни хубави начални удара обаче Сонего обърна резултата, а нов ас му донесе успех в гейма - 2:1. 

Неочаквано Григор загуби ритъма на своя сервис и позволи на съперника да поведе с 30-0. Начален удар със 196 км/ч обаче му помогна да намали, но Сонего показа отлична игра в следващото разиграване и стигна до шанс да върне пробива. Първият бе спасен с отличен сервис, но остър ретур на италианеца означаваше брейк - 2:2. Това донесе импулс за Сонего, който набързо поведе с 30-0, но грешка на мрежата доведе до 15-30. Колебанието не го притесни и той затвори гейма с 40-15 - 2:3. С убедителен сервис-гейм на нула Гришо спря устрема на съперника си и резултатът отново е равен - 3:3. Макар и доста трудно, Сонего спечели подаването си, след като спаси точка за пробив, а след това с чудесен сервис в тялото на Григор затвори гейма - 3:4. 

Пореден гейм на нула записа Гришо, за да изравни 4:4. В следващия и Сонего показа качеството на своя начален удар, за да го затвори на нула и отново повежда - 4:5. Григор допусна първата си двойна грешка в гейма за оставането си в сета, а след това и късметът бе с него, за да поведе с 40-30. Изравняването стана факт след атрактивен смач близо до мрежата за 40-30 и 5:5. С много убедителен сервис Сонего спечели подаването си на нула - 5:6. Подценяване от страна на Димитров даде надежди на съперника му, но с нов страхотен смач и убедителен сервис  българинът затвори гейма с 40-15 и 6:6.
 
Тайбрекът започна с минипробив за Григор, а чудесна комбинация означаваше 2:0. Двойна грешка на българина обаче донесе минипробив и за Сонего - 2:1, а равенството 2:2 е факт след сервис - воле на италианеца. След това Димитров пласира ретур и от втория опит успя да размине съперника с форхенд за 3:2, а с пореден смач дръпна 4:2. Пред празен корт обаче българинът направи форхенд по правата в стремеж на уинър, но не намери очертанията и мини-брейкът беше върнат, а с ас Сонего изравни 4:4. Фантастичен ретур-уинър на българина му осигури нов аванс от 5:4, а невърнат сервис осигури два сетбола на Гришо. Той успя още при първия след ретур в мрежата и така затвори първия сет за 53 минути - 7:6(4).
 
ВТОРИ СЕТ
 
Началото се забави, след като Сонего напусна корта и се прибра в съблекалнята. Сетът започна със сервис на Димитров, който набързо стигна до успех с 40-15. Сонего спечели първото разиграване, изхвърляйки Гришо от корта с хубав сервис, но с отличен бекхенд по правата Гришо изравни 15:15. Италианецът обаче запази хладнокръвие и стигна до успеха с 40-15 - 1:1. Последва безпроблемен гейм на нула и Димитров повежда с 2:1.  В следващия гейм Сонего показа колебания на свой сервис, които донесоха два шанса за пробив на Гришо. Италианецът обаче ги спаси с убийствени сервиси (единият с 219 км/ч), а след това по същия начин стигна до успеха - 2:2.
 
Димитров сгреши форхенд и изостана с 15-30, но в подходящ момент реализира уинър за 30-30. Грешка от бекхенд означаваше брейк-бол, но страхотна акция с форхенди и воле на мрежата го неутрализира. Двойна грешка доведе до още един шанс за съперника, но нашият тенисист неутрализира и него с прекрасен форхенд. Чудесна акция с печелившо драйв-воле сложи край на гейма - 3:2. Хубав бекхенд-уинър от ретур на Гришо го изведе до 0-15, но след това Сонего пласира страхотен сервис за 15-15. Изящна къса топка и сервис-воле върнаха контрола на италианеца и той скоро след това затвори гейма - 3:3. Първото подаване на Димитров  заложи топката на Сонего след докосване на мрежата, но италианецът направи подарък на Гришо, който поведе с 15-0, а след това бе безупречен на начален удар и не позволи изобщо топката да бъде вкарана в игра - 4:3.
 

Мощен плосък бекхенд позволиха на Григор да поведе с 15-0.  Димитров продължи с висококачествените ретури и провокира Сонего да сгреши за 15-40. Благодарение на първия си сервис италианецът отрази първия брейк-бол, но при втория сгреши форхенд и пробивът стана факт - 5:3. С категорични сервиси Григор си осигури троен мачбол, още първия от който беше материализиран по атрактивен начин с минаващ форхенд - 7:6(4), 6:3.