Петък, 03 Май 2024
           
Политика

Денков: Атаките са заради успехите ни срещу корупцията

   
Денков: Атаките са заради успехите ни срещу корупцията

В последните осем месеца България се отлепи от корупционното дъно. Много интереси на "недосегаемите“ от закона бяха засегнати от прекъснатите корупционни схеми и мерките за прозрачност на публичните харчове. Именно тези действия на правителството са причина за  постоянните атака към кабинета и към ''неудобните'' министри, които се засилват с наближаването на ротацията.

Това коментира в началото на правителственото заседание премиерът Николай Денков. Темата за ротацията става все по-напрегната, въпреки че лидерите на партиите в сглобката се опитаха да се разграничат от разговорите с уверението, че те се водят между премиер и вицепремиер. 

Денков даде конкретни примери за постигнатото от правителството в борба с корупцията - спрените инхаус процедури на Държавната консолидационна компания, спряното източване на средства при пътните ремонти, спряна схема на ГКПП "Капитан Андреево" и върнат държавен контрол върху храните. Това са примери от наследството на ГЕРБ, които бяха давани и от кабинета Петков. Според Денков правителството е успяло да въведе ясни правила за финансиране на общини, както и на спортния сектор. Имало успехи и в областта на борбата с корупцията в здравеопазването. Всичко това се случва, защото в управлението има съществена промяна, дори и рамкирана в "сглобка", счита Денков. 

ОПТИМИЗЪМ И ПЕСИМИЗЪМ

Междувременно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако разговорите между премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел за формат на кабинета след ротацията не дадат резултат, ротация няма да има. 

''Не участвам в преговорите за ротацията'', заяви Борисов пред журналисти. На практика той отказа да отговаря на въпроси, свързани с евентуални промени в кабинета или за възможността да се проведат избори 2 в 1 и прехвърли топката изцяло в ръцете на Денков и Мария Габриел. Запитан къде все пак се вземат решенията за министерските постове, лидерът на ГЕРБ заяви, че това се случва в Министерски съвет. По повод изказването на президента Румен Радев, че няма значение коя пешка ще бъде министър, защото решенията така или иначе идват от друго място, Борисов иронично отговори, че ''ако за някой служебните министри са пешки, за нас най-малкото са дами, офицери, а някои и кончета, които подскачат наляво-надясно''. И продължи с термини от шаха - че най-важното е да не се стига до цугцванг или ситуация, в която всеки ход е грешен. 

Шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пък каза, че е оптимист за ротацията и тя трябва да се случи. А за сравнението на министрите с пешки, той отговори, че ''пешки е редил само той (Румен Радев, б.р.). Много пешки и пешчици, много топчета и всякакви играчки си редеше две години".

Президентът Румен Радев отговори лаконично на коментарите на Борисов и Пеевски. "Някои хора още ги боли, че по времето на моите служебни правителства не можеха да си разиграват схемите", каза държавният глава. 

Относно предстоящата ротация той заяви, че ''това не е ротация, това е подаване на оставка на правителството и оттам цялата процедура се задвижва отново''.  Радев припомни, че според Конституцията при оставка на кабинета, той трябва да направи консултации с политическите сили и да връчи мандат за съставяне на ново правителство на първата политическа сила в парламента.

ИЗИСКВАНЕ

От ПП-ДБ заявиха, че ще настояват за писмен ангажимент на управлението след ротацията на кабинета на 6 март. ''За нас е много важен разговорът за приоритетите и гаранциите, че ще има продължение на реформи в ключовите области, а не толкова кадровите въпроси. Как точно ще бъдат оформени, е въпрос на разговори, но ние ще държим да има гаранция, че реформите ще продължат особено що се отнася до области като корупцията, върховенството на закона, сигурността и доброто управление'', каза пред журналисти съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

ВСЕКИ ХОД Е ГРЕШЕН

В ситуацията с продължаващите протести на земеделците ''има цугцванг''. ''Всеки ход е грешен - и на едните, и на другите'', обобщи Борисов преговорите на земеделския сектор и министър Кирил Вътев. 

Лидерът на ГЕРБ заяви, че не подкрепя и председателя на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров, който е начело на протестите на земеделците. И допълни, че разделението между земеделците, километричните им искания, неотчитането на връзката между земеделието и животновъдството, между оранжерията и полето са големи, но уточни, че не е за смяната на министър Вътев.