Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

Румен Спецов: Лукойл няма неплатени задължения към НАП

   
Румен Спецов: Лукойл няма неплатени задължения към НАП
  BGNES

Към днешна дата "Лукойл" няма неплатени задължения, всичко е платено в срок. Има производства в съдебна фаза, но няма нищо неплатено.

Това заяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов по време на изслушването си в съвместното заседание на Комисията по икономическа политика и иновации и от Комисията по енергетика. Двете комисии заседават по прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

По-рано Спецов информира депутатите от двете комисии, че събраната сума, която е преведена до момента във Фонда за енергийна сигурност, е малко над 45 млн. лева.

Пак днес министърът на икономика Богдан Богданов заяви, че „Лукойл“ трябва да внесе 69 млн. лв. във Фонда за сигурност за декември.

Изчисленията на Министерство на икономиката и индустрията се съобразяват изцяло с изискванията на закона. Средната цена на сорт брент през декември 2023г. е 76,631 долара за барел. Средната цена на сорт руски нефт с произход Русия е съобразена с цената, която е наложена в момента - 60 долара за барел. Според формулата вноската, която трябва да внесе "Лукойл" е 69 млн.лв. Към момента сумата, която е внесена е по-малко във Фонда "Сигурност на Електроенергийната Система", посочи Богданов. 

Той съобщи още, че съвсем скоро ще обявят каква ще бъде вноската, която "Лукойл" трябва да внесе за месец януари.