Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Лондон: Остава загадка откъде Русия е изстреляла Циркон

   
Лондон: Остава загадка откъде Русия е изстреляла Циркон

Според анализ, извършен от Киевския научно-изследователски институт за съдебна експертиза, Русия е използвала своята хиперзвукова ракета "Циркон" за първи път при атака срещу Украйна на 7 февруари. Видеозапис на останките показва фрагменти от двигателя и кормилните механизми със специфични маркировки, които според доклада са "характерни за Ракета 3M22 Циркон", пише в резюмето на ежедневния доклад на разузнаването на британското Министерство на отбраната, публикувано в социалната медийна платформа X.

Съобщава се, че ракетата "Циркон" може да лети със скорост от 9 Маха (над 10 000 км/ч) до ефективен обсег на стрелба от 1000 км. "Циркон" първоначално е разработен за употреба от руския флот. Липсата на плавателни съдове, за които се знае, че носят такива ракети в Черно море, повдига въпроси относно метода на изстрелване. Вероятно руската брегова защита К-300 с наземно базирана система е адаптирана за тази цел. Ако употребата й бъде потвърдена, това би представлявало значително предизвикателство за украинската въздушна отбрана поради скоростта и маневреността й.

Анализът показва, че руснаците вероятно тестват новата оръжейна система в реална бойна среда, за да покажат увереност и да демонстрират своите способности.

Въпреки че противовъздушната отбрана е сваляла ракети "Искандер" в миналото, се смята, че Украйна не е успяла да прихване нито една Х-22 за почти две години война. Говорейки през декември, говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат каза, че Русия е изстреляла почти 300 ракети Х-22 досега във войната.

Противовъздушната отбрана на Украйна постигна известен успех по време на атаката на 7 февруари, като свали 26 от 29 крилати ракети тип Х-101, Х-555 и Х-55, трите крилати ракети "Калибър" и 15 от 20 дрона "Шахед", изстреляни от Русия. Тези ракети са по-стара технология от "Зиркон".

Въпреки това анализаторите предупреждават да не се преувеличава въздействието, което използването на ‚Циркон" може да има върху войната като цяло.