Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Депутатите приеха проекта на решение за изграждане на Националната детска болница

   
Депутатите приеха проекта на решение за изграждане на Националната детска болница

Парламентът задължи министъра на здравеопазването в седмичен срок да представи отчет за постигнатите резултати и разходваните средства за дейностите по създаване и изграждане на Национална детска болница, пише Дневник.

Предложението е на Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Венко Сабрутев.

След представянето му министърът се задължава да предоставя ежемесечно отчет в Народно събрание за напредъка по проект, изготвен след цялостен одит на резултатите и разходните средства за дейностите по създаване. Миналата сряда депутатите отхвърлиха предложение на БСП за временна комисия за детската болница.

В същото време с текстове в Закона за държавния бюджет за 2024 г. депутатите приеха, че Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването организира възлагането, проектирането и изграждането на детска болница.

Депутатът от БСП Иван Ченчев коментира, че мястото, на което е предвидено да бъде изградена детската болница, не е подходящо, тъй като трябва да се разширява Околовръстното шосе. По думите му там обаче вече текат отчуждителни процедури.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов допълни, че страховете и притесненията в това отношение са основателни: "Общественият съвет за детската болница каза повече да не се занимаваме с мястото ѝ, защото ако го променим, това означава да забавим проекта с още 4-5 години". В края на ноември беше избран теренът край ортопедичната болница в Горна Баня, до рехабилитационната болница в Овча купел, за изграждане на лечебното заведение.

Ангелов допълни, че оптимистичните срокове за изграждането на болницата са около 4-5 години, реалистичните малко по-големи, имало и песимистични за 7-8 години.

По думите му с това проекторешение се дава знак, че НС няма доверие на здравния министър, а не на изпълнителната власт. "Много министри проспаха този проект и не направиха нищо", коментира Ангелов, който самият е бивш здравен министър в последния кабинет на Бойко Борисов.

Според Гроздан Караджов от "Има такъв народ" пък с това решение се вменява на НС функции на изпълнителната власт. Той допълни, че това противоречи на Конституцията. По думите му "Има такъв народ" гласува принципно "за" това решение, но може да повлече и други такива решения по национални въпроси и тогава депутатите няма да имат основание да им откажат. "Тук ще се превърнем в един истински Министерски съвет", допълни той.