Петък, 03 Май 2024
           
Коментари

Петков: Имаме пълно доверие на Николай Денков

   
Петков: Имаме пълно доверие на Николай Денков

Остават точно 20 дни до датата, на която настоящият кабинет ще подаде оставка. Към момента, според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - Николай Денков и Мария Габриел са оставени сами да уточнят всичко около ротацията и състава на Министерския съвет, пише NOVA.

Преговорите по ротацията продължават, като все още спорът за това кой ще бъде външен министър след ротацията остава неразрешен. В кулоарите на парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че лидерите не участват в тези преговори и те се водят от Николай Денков и Мария Габриел.

ПП-ДБ заявиха, че имат пълно доверие на Николай Денков. „И колкото и да не им се иска на много от опонентите ни, ние всъщност делегираме наистина политическите права - той да бъде комфортен със следващия Министерски съвет. И когато той каже: "Това е планът, по който аз бих работил - да продължавам да изпълнявам програмата", ние ще го подкрепим. Ако има някакви корекции - ще кажем. Всеки си мисли, че някой трябва да стои отзад. Няма”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Денков и Габриел, когато станат готови и ако се разберат, ще ви го кажа. Ако не се разберат, имаме ясен план - няма ротация. Решенията взимат Министерският съвет - Денков, Габриел. И ако за някои служебните министри са пешки, то такива бяха. За нас са най-малкото дами, офицери. А някои са кончета, които подскачат наляво-надясно. Въпросът е да не се стигне да цунгцванг”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски също използва термини от шахматни, за да отговори на президента Румен Радев, който в неделя намекна, че министрите са пешки, а решенията се взимат другаде, не в МС.

„Пешки е редил само той. Досега много пешчици, много топчета и всякакви други играчки си ги редеше две години. Аз съм оптимист и ще бъде огромна грешка, ако тя не се случи. Държавата е стабилна в момента. Трябва да се случи тази ротация и да има това правителство. На 6 март трябва да има оставка и трябва бързо да се случи всичко”, коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.