Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Борисов: Не съм "за" смяната на г-н Вътев

   
Борисов: Не съм \

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече не смята, че земеделският министър Кирил Вътев трябва да бъде сменен при ротацията. Наскоро Борисов заяви, че в Министерството на земеделието и храните вижда много слаба работа и това е едно от ведомствата, в които трябва да се извърши промяна, пише OFFNews.

"Не съм "за" смяната на г-н Вътев", заяви днес Борисов.

Относно недоволството на земеделците, които блокират възлови пътища на много места в страната, той заяви, че протестите вече пречат на хората. Според него всеки ход има грешка и от едната страна и от другата.

Борисов не коментира дали ще има смяна на министри след ротацията, но отново посочи, че ако Габриел и Денков не се разберат, няма да има ротация. Лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски пък е оптимист и заяви, че "ще бъде огромна грешка, ако ротацията не се случи".

Борисов и Пеевски коментираха упреците на държавния глава Румен Радев, който в събота атакува управляващите, че министрите им са само пешки, а решенията се вземат другаде, не в Министерски съвет. Те заявиха, че "пешки е редил само Радев".

"Пешки е редил само той досега, много топчета и всякакви други играчки си ги редеше две години", каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. 

По думите на лидера на ГЕРБ решенията се взимат в Министерски съвет от премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

"Ако за някой служебните министри са пешки, то такива бяха, а други бяха дами, офицери и някои са кончета, които подскачат наляво-надясно", коментира още Борисов.

Относно пристигналия вчера самолет с мигранти на летище София лидерът на ГЕРБ-СДС заяви, че доколкото знае, бежанците са 18. 

"Когато аз управлявах България, такъв самолет нямаше да може да дойде и това нямаше да се случва. Преди три години такава информация не можеше да има. Ще си платим тези три години целия народ. Сега с цялата нова техника и всичко, което се прави, постепенно този проблем, нанесен ни последните три години като щета, ще го отрегулираме ", каза той.

Пеевски пък призова "да не истеризираме" това, което се случва с новините за прием на върнати бежанци.

"Няма нищо общо с това, което се тиражира от медиите", каза той.

Вчера мигранти пристигнаха от Виена с чартърен полет на аерогара "София". От Министерство на вътрешните работи коментираха, че в днешния полет няма нищо извънредно и че връщащите се у нас мигранти го правят по силата на Дъблинския регламент.

Засега едва 113 мигранти са били върнати от Австрия към България в съответствие с Дъблинското споразумение, според което заедно с Румъния сме длъжни незабавно да приемем обратно кандидатите за убежище, за които "носим отговорност". В края на миналата седмица премиерът Николай Денков уточни, че цели 95%, които Австрия иска да ни върне, са неоткриваеми.