Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

Президенството крие кой туроператор го обслужва със самолетни билети

   
Президенството крие кой туроператор го обслужва със самолетни билети

Администрацията на президента отказва да предостави информация за името на туроператора или туристическия агент, който го обслужва за покупката на самолетни билети при осъществяване на служебните пътувания. От TravelNews отправихме официално запитване до президенството, но получихме уклончив отговор. „Въз основа на анализ на разходваните средства през предходната година възложителите могат да възлагат директно обществени поръчки, чиято прогнозна стойност е под посочените в Закона за обществените поръчки задължителни прагове. Представителите и служителите на президентската институция пътуват в чужбина при спазване на законовите разпоредби“, се казва в писмото.

При повторно запитване за името на туроператора въобще не беше върнат отговор от прессекретариата. Това показва липсата на публичност и прозрачност в администрацията на президента. Институцията няма обявена нова обществена поръчка за покупката на самолетни билети, показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Последната е от 2022 г., когато е избран туроператорът „Аргус травел интернешънъл“ и е обслужвал президенството до миналата година. Стойността на договора е бил за 70 000 лв.

В момента институцията събира оферти, защото се възползва от услугите под прага за обявяване на обещствена поръчка, който от началото на тази година е вдигнат до 100 000 лв. с промените в закона, обясниха служители. Това обаче не означава, че президенството трябва да крие с кого работи. За обществените поръчки в институцията отговаря главният секретар Цвета Тимева, а за пътуванията и протокола – Иван Димитров, който е директор на дирекция „Протокол“, казаха служители. Според тях, цялата администрация се командва от Рая Иванова, която заедно с Иван Димитров, са част от екипа на първата дама Десислава Радева.

Наскоро Централният орган за покупки към Министерството на финансите сключи договори за осигуряване на самолетни билети при пътуванията на цялата останала държавна администрация за период от две години. По позиция 1 - „Осигуряване на самолетни билети за директни полети (без прекачване)“, договорът е с консорциума "България Ер – Посока” ДЗЗД. По позиция 2 - „Осигуряване на самолетни билети за полети с прекачване“, е с консорциума "България Еър – Посока - Кети" ДЗЗД. Общата стойност на поръчката е 37 млн. лв. без ДДС.