Неделя, 05 Май 2024
           
Свят

Посланикът на САЩ в НАТО: Киев да не очаква покана за членство в Алианса на този етап

   
Посланикът на САЩ в НАТО: Киев да не очаква покана за членство в Алианса на този етап

Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит каза във вторник, че не очаква Алиансът да отправи покана за членство на Украйна на срещата на върха във Вашингтон през юли.

"Що се отнася до срещата на върха това лято, не очаквам Алиансът да отправи покана на този етап", каза Смит в отговор на въпрос в разговор с журналисти преди срещата на министрите на отбраната на НАТО в четвъртък, цитиран от Ройтерс..

Докато се бори с инвазията на Русия, Украйна даде ясно да се разбере, че целта ѝ е да стане член на водения от САЩ военен съюз.

Киев и някои от неговите съюзници в НАТО, особено в Източна Европа, настояха за покана за членство, въпреки че приемат, че Украйна не може да се присъедини към НАТО, докато все още е във война.

На срещата на върха в Литва миналата година лидерите на НАТО казаха, че бъдещето на Украйна е в Алианса, но не изпратиха покана и дори не определиха график за членство.

"Работихме много усилено от срещата на върха във Вилнюс миналата година, за да предприемем редица стъпки, за да продължим да помагаме на нашите приятели в Украйна с необходимите реформи в собствената им страна, за да се доближим до евроатлантическата интеграция", каза Смит.

"И ние продължаваме да се фокусираме преди всичко върху това да ги подкрепяме в настоящата битка и да гарантираме, че те могат да надделеят на бойното поле."