Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

Цариградска: Подчиняват съдиите с набедяване, в машината за натиск участват висши магистрати

   
Цариградска: Подчиняват съдиите с набедяване, в машината за натиск участват висши магистрати

Бездействието на прокуратурата, от една страна, за част от инструментите, с които може да се въздейства върху съдийската независимост, главният прокурор е създал ограничения за единствения орган, който пълноценно може да контролира това. От друга страна, както сам Борислав Сарафов на 6 юли 2023 г. признава, медийни публикации могат да дадат основание да започнат проверки спрямо съдии. Мартин Божанов е добре да проверяваме кога и за какво е бил разследван, но е важно да проверим и свързаните с него лица срещу кого са подавали сигнали.

Това заяви съдия Владислава Цариградска по време на изслушването си в заседанието на Съдийската колегия към ВСС във връзка с казуса Мартин Божанов - Нотариуса и разразилия се след убийството му скандал с т.нар. частен клуб за магистрати.

"Спрямо мен със сигурност има подавани сигнали, но един е бил в Инспектората на ВСС, вероятно е отказано да бъде извършена проверка. В деня, в който получих нотификация, аз сама сезирах Инспектората и поисках да ми бъде извършена проверка", добави Цариградска

"Един от начините да бъдат подчинявани съдиите е да бъдат набедявани магистрати. В тази машина за натиск участват висши магистрати от прокуратурата, както и магистрати от специализираното правосъдие", отбеляза тя.

Атаките срещу нея са започнали през 2018 г. "В нито един момент не се е поставял въпросът за моя отвод. Никога никой не е смятал, че съм пристрастна. За групата на Божанов аз излязох пристрастна и че искам да му навредя. Информацията срещу мен е получена на флашка. Тогава не е главен прокурор Иван Гешев, а Сотир Цацаров", коментира тя и призова да се създаде някаква комисия или група, за да се намери истината и да се върви с достойнство напред, за да може гражданите да знаят, че ще получат справедливост от кадровиците. /БГНЕС