Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Николай Стайков: Клубът на Мартин Божанов-Нотариуса е работил дни преди убийството

   
Николай Стайков: Клубът на Мартин Божанов-Нотариуса е работил дни преди убийството

Бяха изключително добре запознати с последните заседания по делото на Веселин Денков. Те цитираха буквално цитати от делото. Изключителни професионалисти в този бизнес". Така журналистът Николай Стайков определи Мартин Божанов-Нотариуса и адвокат Емил Писков по време на изслушването си пред съдийската колегия на ВСС.

По думите на Стайков, Нотариуса е бил охраняван от полицаи от СДВР, а частният му "SS клуб", в който се твърди, че са членували магистрати и висши полицейски служители, е работил до последно - дни преди убийството му на 31 януари.

"Стигнахме до информацията за смененото ЕГН, имотните измами, изчезналото дело от адвокатска стая. Една част от информацията можехме да докажем, друга - не. Надявахме се да предизвикаме това, което сега се случва, но за съжаление не успяхме. Имах разговори с Емил Писков и с Мартин Божанов, които се наричаха един друг "колегата", разказа Стайков за началото на разследването на АКФ "Списък за бърз контрол".

Той изрази учудване, че досега никой не споменава името на Емил Писков - бивш полицай, бивш служител на ДАНС, за която от АКФ са получили информация, която не е имало как да проверят - че е работил по линия на магистрати в антикорупционното звено на ДАНС. В момента е адвокат.

"Бях поканен в офиса на "колегите", направихме интервюто на ул. "Парчевич" и го излъчихме. Никой от тях не е правил заплахи, а дори имаше намеци, че можем да бъдем приятели. Започнаха да бъдат изпращани обаче заплахи към Ивайла Бакалова. След публикуването на видеото не помня да е имало някакви заплахи", разказа Николай Стайков.

По думите му, проверката в ГДБОП е започнала със среща с тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който е проявил много голям интерес към случая.

"Много от свидетелите, които не искаха да говорят пред нас, са дали информация. Поискаха ни записите и ако имаме някаква допълнителна информация - каквото имахме, сме го дали. След убийството на Божанов в Горна Баня излязоха доста неща за него. Някои от информациите, които бяха стигнали до нас, но не можахме да проверим по някаква причина, се оказаха верни - за смененото ЕГН, за огромния брой преписки, които са потънали по някакъв начин, за това, че има близки отношения с адвокати, магистрати и прокурори, с които действат заедно, както и за близките контакти с висши полицаи", разказа Стайков.

Той обясни, че му е станала любопитна информацията, че иззетите телефони на Божанов след огледа са били два. "Знам от близки хора, които са имали комуникация с Божанов, че той е имал най-малко 4-5 телефона. Аз имам 3, а защо полицията има само два, не ми е ясно", каза Стайков.

Николай Стайков: Божанов е ползвал клуба и в дните преди да бъде убит

"Информацията за затворения клуб достигна до нас около излъчването на видеото с разследването. Тогава отидох до там, направих оглед, имаше абсолютно спокойствие и няма никаква промяна като камери, лого, затъмнени стъкла. Моето предположение е, че след "Осемте джуджета" и след публикуването на информация за Мартин Божанов и първото му и единствено интервю, което е давал, е имало по-внимателен подход", каза още Стайков.

Той посочи, че има информация, че Нотаруиса е ползвал този частен клуб буквално няколко дни преди да бъде застрелян, за определени срещи, но много по-внимателно. Клубът се е ползвал за дискретни срещи, някои празненства, както и за "активен нощен живот с всички атрибути и гледки на активния нощен живот, включително и не особено приятни за гледане".

"Много колеги са правили опит през годините да проучват какво правят толкова много полицейски автомобили пред този клуб още от 2018 г., но не са успели", посочи още той.

Стайков разказа за полицейски буркан на автомобила му, както и че е влизал спокойно в сградата и на паркинга на специализираните съд и прокуратура. Каза и че трябва да се провери дали Божанов е бил охраняван от полицията и по думите му в този бизнес за Нотариуса е билоизключително важно парадирането с познанства, контакти и връзки. Стойков обясни и че от АКФ няма да излизат никакви списъци с имена на членове на частния клуб, защото не е коректно, тъй като имената в тях са недоказани.

В ДАНС има определени справки и информации за фирми, които също трябва да бъдат проверени, смята Стайков. Той каза, че интересни са групите дела за имотни измами, като особено интересни са и фирмите на Божанов и свързани с него.

"Хора, които са му помагали преди 15-20 години, достигат до едни изключителни нива в съдебната система", сподели наблюденията си журналистът. По думите му, Божанов е започнал буквално от улично ниво като постепенно се е заемал с по-големи дела и измами с по-голям материален интерес.

"Моделът включва подкупване на съдии за избор на определени оценители, вещи лица, до предизвикване на несъстоятелност на определени фирми, придобиване на техните активи и решаване на дела с голям материален интерес", разказа още Стайков. Той посочи, че такива са делата по несъстоятелност на КТБ и конфискация на активите на Евелин Банев-Брендо и семейството му и "Манджуков срещу "Инвестбанк".

В отговор на въпрос той каза, че SS клуб е бил открит и е започнал да функционира преди около 10 години като там е работела настоящата съпруга на Божанов - Гергана Божанова, а на откриването е присъствал младши полицай от ГДБОП. Той посочи, че в клуба се е влизало с магнитни карти като според Стайков картите и четецът съдържат информация и би трябвало да могат да бъдат разчетени. Той обясни, че няма информация полицити да са членували в този клуб и посочи, че Нотариуса е бил охраняван от полицаи от СДВР.

Стайков коментира и ролята на медиите в подобни случаи като посочи, че в цялата машина за натиск съществуват и медии, които участват в оказването на натиск.