Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

Ректорът на СУ настоява за увеличение на заплатите на преподавателите

   
Ректорът на СУ настоява за увеличение на заплатите на преподавателите

Най-слаб интерес от страна на студентите има в учителските профили на природните дисциплини. Това е огромен проблем за държавата, не за университета, пише News.

Това заяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев.

По думите му слаб интерес има и в други специалности, за които просто се смята, че са много трудни за следване. Вълчев даде пример със специалностите във физическия факултет на СУ. Там има малко студенти въпреки добрите преподаватели и експерти. Това е световен проблем, не само в България, обясни ректорът.

В същото време заплатата на професор в Софийския университет е съизмерима с тази на продавач-консултант в някои от по-големите магазини. Вълчев отказа да даде точна цифра.

Той настоя да се направят необходимите стъпки, за да се запази преподавателския капацитет в университетите. Трябва да се акцентира във финансовия механизъм. Това не би струвало толкова много на държавата, смята Вълчев.

За увеличение на заплатите на учителите трябват няколко десетки милиона, но за отпадане на таксите за студенти се намериха 150 млн. лв., недоумява ректорът.

Според него безплатното образование няма да засили интереса на студентите. Един от механизмите, който би подпомогнал студентите е увеличение на стипендиите, по мнението на Вълчев. По думите му в момента стипендиите за отличен успех стигат единствено за кафе на младите.