Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

ПСС: Лавинната опасност остава висока

   
ПСС: Лавинната опасност остава висока
  iStock

Лавинната опасност остава висока, особено в алпийския пояс. Това ще е така поне в следващите 1-2 дни. За това предупреди директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

"Шансовете при попадане в лавина без подходяща екипировка са доста ограничени- първите 15 минути дават 90% шанс да бъде изваден от лавина. Оттам-нататък с всяка минута спада шансът да бъде открит жив човек", обясни Нешев.

По думите му има случаи, при които хората отиват да карат извън пистата без да проучат каква е опасността.

В същото време България е една от страните, в която няма лавинно наблюдение, което да дава информация за обстановката в цялата страна. Единствената информация е за района на Банско, благодарение на Българската лавинна асоциация. В общи линии това, което се дава за Банско, е валидно за цялата страна, коментира още директорът на ПСС.

Относно вчерашния случай, при който лавина затрупа скиор и сноубордисти, а един от тях загина, според Нешев е имало подценяване на условията и надценяване на възможностите.

"Сноубордистите са били в по-ниската част, когато е паднала лавината. Вероятно е била предизвикана от човек", допълни Нешев.