Вторник, 07 Май 2024
           
Новини

Земеделци подписаха с властта: Не точка, а запетайка в преговорите

   
Земеделци подписаха с властта: Не точка, а запетайка в преговорите

Част от земеделския бранш и властта се разбраха и парафираха постигнатото. Не точка, а запетайка в преговорите с властта поставиха земеделците. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след среща с управляващите, по думите на Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Българската аграрна камара.

Премиерът Николай Денков обясни, че работна група ще следи ежемесечно какво се изпълнява по споразумението.

Проблемите на земеделците не се различават, има други неща, по които се различават - по интересите, отчете от своя страна земеделският министър Кирил Вътев.

Припомняме, че през делничните дни на миналата седмица селскостопански производители блокираха пътища на много места в страната. В петък на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера Николай Денков, Вътев и недоволните производители беше обявено, че земеделците спират ефективните протести и се очаква да бъде подготвен текст за споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя. В събота и неделя земеделци производители затвориха за два часа пътя за граничния пункт "Илинден - Ексохи" край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. Земеделците обявиха, че чакат да видят споразумението, а не да слушат само думите на властта. от Българската аграрна камара разпространиха позиция, в която се разграничиха от продължаващите протести на селскостопански производители.

Днес неучастващи в преговорите с властта организации на селскостопански производители проведоха нови протестни акции и обяхиха, че утре ще изразят недоволството си пред Министерския съвет, а действията им няма да бъдат мирни.

Министър-председателят призова утрешния протест да е в рамките на закона. Иначе всеки имал право да протестира. Според него исканията на всички в сектора са отразени в споразумението и дава ден за размисъл на недоволните, за да видят какво е подписано днес. Ако някой има претенции към споразумението, нека първо да го прочете, каза Денков. Всичко на практика е отразено там, по мнението му.

За оставката на Кирил Вътев искането било към премиера, Мария Габриел или депутатите, не към самия министър.

Кирил Вътев обясни, че в работната група, която ще следи спазва ли се споразумението, могат да участват и представители на други браншови организации. Винаги парите са по-малко за този, който ги иска, по думите му. Ние сме отворени, отчете той и обясни, че е готов на разговори с всички, които имат конструктивни идеи.

Ключовият заместник-министър идвал от средите на организациите, които днес дадоха пресконференция. На друга организация член е директорът на Националната служба за съвети в земеделието. Затова министър Вътев недоумява кого и как разделя, в което го обвиняват изкащите уставката ми селскостопански производители. На никого не е отказван достъп до МЗХ. От наша страна всичко е наред, категоричен бе той.

Земеделците признаха, че процесът на разговори с властта не е бил лесен, но пък са срещнали диалогичност. За тях най-важни са законите. Симеон Караколев благодари за разговорите на колегите си и на управляващите. А самите закони ще направят земеделието ни устойчиво. И тютюнопроизводителите останаха доволни от разговорите.

news.bg