Четвъртък, 02 Май 2024
           
Свят

В САЩ се завръщат към печатните книги и книжарниците

   
В САЩ се завръщат към печатните книги и книжарниците

Издателската индустрия претърпява трансформация през последните 30 години. Появата на Amazon и дигиталните книги оказаха влияние върху независимите малки книжарници. Според специализирани организации обаче през последните години се наблюдава възвръщане на интереса към книжните издания и към физическите книжарници в Съединените щати. Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA) Доналдо Ернандес, цитиран от Нова ТВ.   

"На хората им харесва да влязат в книжарница и да разгледат”, казва Закари Грийн, който работи като мениджър в Second Story Books.
„Ние търсим начини да се свържем един с друг. И мисля, че за хората, които обичат да четат, книжарницата е чудесно място да го направят“, смята собственик на книжарница в Щатите.

Според специализирани организации като Statista и Wordsrated, Amazon продава около 300 милиона печатни книги всяка година. И въпреки че издателският пазар представлява само 10% от търговската дейност, компанията контролира между 40 и 60% от продажбите на печатни книги в Съединените щати. 

Данните от последния доклад на Американската асоциация на книжарите в Съединените щати показват, че през 2020 г. е имало около 10 800 книжарници в цялата страна. От тях близо 2600 - независими, допълва Voice of America (VOA).