Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Студентските съвети подкрепиха отпадането на таксите за обучение

   
Студентските съвети подкрепиха отпадането на таксите за обучение

Националното представителство на студентските съвети подкрепиха единодушно предложението на правителството да отпаднат таксите за обучение на студентите държавна поръчка в университетите, което в момента е на обществено обсъждане.

Това стана ясно по време на среща между министър-председателя Николай Денков и ръководството на НПСС в България.

Според студентите качеството на образованието е най-големият проблем в системата и е най-важното за бъдещето на младите хора. Премиерът Денков подчерта, че когато държавата финансира едно висше училище, то публичните средства трябва да бъдат свързани с това как се осигурява качеството на обучението.

"Финансирането трябва да бъде обвързано с качеството на преподаване и вашето мнение в това отношение е много важно и трябва да бъде отчетено", заяви премиерът. Диалогът на правителството със студентите ще продължи и в бъдеще.

По отношение на исканията на студентите за увеличаване на средствата за ремонт на общежитията в страната, както и на размера на студентските и докторантските стипендии, министър-председателят се ангажира държавата да продължи да работи в тази посока. В бюджета за 2024 г. са предвидени допълнителни 100 млн. лв. за тази цел.