Понеделник, 04 Мар 2024
           
Новини

Студентските съвети подкрепиха отпадането на таксите за обучение

  12.02.2024 17:06  
Студентските съвети подкрепиха отпадането на таксите за обучение

Националното представителство на студентските съвети подкрепиха единодушно предложението на правителството да отпаднат таксите за обучение на студентите държавна поръчка в университетите, което в момента е на обществено обсъждане.

Това стана ясно по време на среща между министър-председателя Николай Денков и ръководството на НПСС в България.

Според студентите качеството на образованието е най-големият проблем в системата и е най-важното за бъдещето на младите хора. Премиерът Денков подчерта, че когато държавата финансира едно висше училище, то публичните средства трябва да бъдат свързани с това как се осигурява качеството на обучението.

"Финансирането трябва да бъде обвързано с качеството на преподаване и вашето мнение в това отношение е много важно и трябва да бъде отчетено", заяви премиерът. Диалогът на правителството със студентите ще продължи и в бъдеще.

По отношение на исканията на студентите за увеличаване на средствата за ремонт на общежитията в страната, както и на размера на студентските и докторантските стипендии, министър-председателят се ангажира държавата да продължи да работи в тази посока. В бюджета за 2024 г. са предвидени допълнителни 100 млн. лв. за тази цел.