Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Митничари хванаха над 22 тона фалшив прах за пране

   
Митничари хванаха над 22 тона фалшив прах за пране

Над 22 тона фалшив прах за пране и близо 20 000 "маркови стоки" откриха митничари при две отделни проверки на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция, съобщават от Национална агенция "Митници", пише OFFNews.

На 8 февруари на МП "Капитан Андреево" пристига влекач с полуремарке с турска регистрация на път за Словения. Водачът е турски гражданин, който представя пред митничарите документи за превозваната стока – перилни препарати.

При проверката в товарното помещение са открити 22 360 кг прах за пране в опаковки от по 6 кг. Всички опаковки са с логото на известна търговска марка, но се оказват фалшиви. За случая е уведомен собственикът на марката, който е потвърдил, че стоката е менте.

В същия ден, но в друг ТИР с турски регистрационен номер, са открити 19 800 артикула – в по-голямата си част хартиени етикети с обозначения на защитени търговски марки. Според представените документи от водача – също турски гражданин, той превозва текстилни изделия за Полша.

При извършената щателна проверка в товара са установени 112 кашона, съдържащи 13 875 хартиени етикета, 2712 мъжко и дамско облекло, 2121 чифта спортни обувки и 1092 чанти, всички със знаци на популярни търговски марки.

В изпълнение на Европейски регламент 608/2013 за защита на интелектуалната собственост стоките са задържани. За случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните марки.

От началото на годината до момента митничарите на "Капитан Андреево" са задържали близо 145 000 артикула и 44 тона прах за пране със знаци на регистрирани търговски марки.