Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Радев и МВнР договориха още двама посланици: Драгомир Заков отива в Дания, Радуков в Северна Македония

   
Радев и МВнР договориха още двама посланици: Драгомир Заков отива в Дания, Радуков в Северна Македония

Въпреки обтегнатите отношения между президента Румен Радев и правителството, има съгласие за назначението на още двама посланици, като така завършва серия нови назначения зад граница преди ротацията, пише Mediapool.

Желязко Радуков ще замени като посланик в Северна Македония Ангел Ангелов.

Българският посланик в Скопие ще има ключово значение за регулирането на двустранните отношения и напредъка на Северна Македония към ЕС.

Радуков вече е работил в посолството в Скопие като трети секретар в периода 2010-2013 година. Има стаж и в посолството в Белград.

Във външно министерство е отговарял за отношенията със Северна Македония след 2021 година, по време на служебните правителства на Радев.

Той е и организационен секретар на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между двете държави, която не постигна съществени резултати.

Президентът Румен Радев има твърда позиция срещу каквито ѝ да било отстъпки към Скопие.

Северна Македония засега не може да започне пълноценни преговори за членство в ЕС, защото не вкара българите в конституцията си, както бе заложено в преговорната ѝ рамка.

Бившият министър на отбраната Драгомир Заков пък ще бъде посланик в Дания. Там той ще смени Светлан Стоев.

Заков бе министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков. Преди това е бил и посланик в НАТО. За последно бе съветник по външната политика и политика за сигурност към премиера Николай Денков.

Външно министерство и държавният глава са договорили и ключовото назначение на нов посланик в Северна Македония.

Назначаването на посланици става по предложение на правителството и с указ на държавния глава, което изисква сложна съгласувателна процедура и процесът често се оказва блокиран заради неразбирателство между двете страни.ю

Външно министерство в момента е основна част от споровете около ротацията. Като за него претенции предявяват и ПП-ДБ, и ГЕРБ.

Сега се управлява от Мария Габриел (ГЕРБ), която трябва да стане премиер след ротацията. ГЕРБ обаче държат на поста и допуснаха той да бъде зает и от друг техен кадър.