Вторник, 23 Апр 2024
           
Свят

Израел удари град Рафах, където се приютиха много от избягалите жители на Газа

   
Израел удари град Рафах, където се приютиха много от избягалите жители на Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е наредил на военните да разработят двоен план -  за евакуиране на цивилни от град Рафах, в южната част на ивицата Газа, и за победа над останалите части на "Хамас", пише Dariknews.

Това се случва на фона на растящия международен натиск върху Израел.

В петък израелската армия нанесе смъртоносен въздушен удар в Рафах, последното място в анклава, където жителите на ивицата Газа намериха убежище. Властите в Тел Авив пренебрегнаха предупрежденията, отправени от американския президент Джо Байдън и хуманитарните групи, които казаха, че ще има голям брой жертви сред цивилното палестинско население, ако израелските сили атакуват града.

Международното безпокойство за съдбата на хиляди разселени жители на ивицата Газа, които намериха убежище в Рафах, се засили, след като Израел заплаши със сухопътна операция в града, близо до границата с Египет.

Вашингтон каза вчера, че няма да подкрепи израелска военна операция в Рафах, без да се обърне дължимото внимание на тежкото положение на цивилните там, а президентът на САЩ Джо Байдън описа отговора на Израел на атаките на "Хамас" от 7 октомври като „прекален", отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА