Четвъртък, 09 Май 2024
           
Политика

Протестите спират - правителството и земеделците постигнаха съгласие

   
Протестите спират - правителството и земеделците постигнаха съгласие

Имахме поредната среща със зърнопроизводителите, която беше съдържателна и задълбочена. Постигнахме съгласие по основните точки. В неделя очакваме да редактираме текста на споразумението, за да придобие краен вид и в понеделник да го подпишем. Това заяви министър-председателят Николай Денков на съвместен брифинг с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и представители на земеделците в Министерски съвет, пише NOVA.

„Имаме разбирателство по трите точки, които бяхме поставили предварително. Към момента, това, което е важно да се знае е, че спираме ефективните протестни действия от понеделник. Събота и неделя вече бяха отменени. Ще се изготви текст на споразумение, между нас като представители на бранша, и премиера, който да бъде разписан от всички”, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Той благодари на колегите си, които са участвали в протестите, както и на органите на реда. И още - поднесе извинения си към всички граждани, които са били възпрепятствани и на бизнеса, който е понесъл негатив заради протестите им.

„Има разбирателство по първата част – да бъдат постигнати ставките от миналата година. По втората част, законодателната инициатива, трябва да се прегледат законите и да се разпишат”, поясни Костадин Костадинов, Българска аграрна камера.

„Искам да благодаря на земеделските производители за търпението и интелигентността, но най-много искам да благодаря на премиера затова, че всички наши срещи след това се провеждаха и с него. Може би този метод доведе до такъв добър резултат. Видя се, че никой няма да бъде ощетен”, каза министър Кирил Вътев.

Премиерът увери още, че средствата за бранша няма да окажат влияние върху други сектори. “Средствата се осигуряват от бюджетите на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. Не се изисква да се вземат средства от други сектори”, посочи той.

Денков обясни, че част от дискусията е била за най-малките производители, с до 300 хектара. Те няма да има нужда да доказват загуби, но по-големите ще трябва да го правят със справка.И  коментира още, че спрямо площта, която имат най-много ще получават малките, а най-малко най-големите производители.

„За следващата година обмисляме такава програма, така, че земеделските производители да получават парите тогава, когато им трябват”, каза земеделският министър и поясни, че за съжаление, това няма как да се случи тази година.