Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Забраниха да се строи на 500 м зад Корал, Иракли и Карадере

   
Забраниха да се строи на 500 м зад Корал, Иракли и Карадере

Народното събрание прие окончателно промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), чиято афиширана цел е спиране на строителството и запазването на черноморското крайбрежие в автентичен вид, но само за три плажа, пише Дневник.

С промените се прави разширение на зона "А" на черноморското крайбрежие. Там се обособява ивица от 500 м зад три плажа за природосъобразен туризъм - Карадере, Иракли и Корал. Във въпросната зона се забранява каквото и да било строителство на сгради, съоръжения и огради, включително и поставяне на огради. Според промени в ЗУЧК от 2016 г., за природосъобразен туризъм са определени само плажовете Корал, Иракли и Карадере.

Законопроектът беше внесен от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

В законопроекта също така е предвидено дюните да получат по-висока защита, като се забранява нарушаването на целостта, увреждането, заравняването на подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А" освен в случаите на разрешено строителство.

Увеличени бяха санкциите за нарушаване целостта, увреждане или заравняване на пясъчни дюни - от 10 до 30 хил. лв. или имуществена санкция от 50 до 100 хил. лв. Кирил Петков обясни, че по този начин се гарантира запазване на дюните за цялото Черноморие, не само за трите плажа и това е "една голяма стъпка напред".

В законопроекта са предвидени и завишени санкции за неправомерно поставени преместваеми обекти на територията на трите плажа или прилежащата им акватория, както и по-добрата им регулация.

Само Петков се изказа от четиримата вносители на законопроекта. По думите му причината да са включени само въпросните три плажа е именно специалният статут, който получиха те през 2016 г.

"Настина трябва да запазваме Черноморието, но когато стъпките са големи, може да не се случат, с по-малки стъпки е по-възможно да бъдат запазени плажовете. И когато има широка подкрепа в обществото, след като то се убеди, че мерките за Корал, Иракли и Карадере работят, тогава ще отидем към защита и на други плажове. Когато правим промяната, трябва обществото да осъзнае колко е ценна промяната. От една страна, имаме обща визия занапред за опазване на Черноморието, от друга страна - имаме реална първа стъпка и ще видите как във времето ще променим българското Черноморие", изтъкна Петков и допълни, че с този закон управляващите правят заявка, че българската природа ще бъде запазена.

Депутатите отхвърлиха предложенията на съпредседателя на "Зелено движение" Даниела Божинова и на "Възраждане" за увеличаване на броя на плажовете за природосъобразен туризъм, споменати в закона. Божинова предложи да бъдат включени още 9 плажа. "Възраждане" пък поискаха да бъдат добавени още 41 плажа - от Дуранкулак в най-северната точка до Резово в най-южната точна на българското черноморие.

Спор дали са забранени или не археологическите проучвания

От "Възраждане" остро се противопоставиха на забраната за археологически проучвания. По думите на лидера на партията Костадин Костадинов в археологическата карта на България има три археологически обекта, които попадат на територията на Карадере и Иракли. Според него ставало въпрос или за лобизъм в полза на иманярите, или за "обикновена глупост на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Отговори му Мирослава Петрова от "Продължаваме промяната", според която "логиката на Костадинов е недоразумение". По думите ѝ не се въвежда никаква забрана за археологически обекти и всички те могат да се проучват и да се опазват. Костадинов ѝ отговори, настоявайки да прави разлика между опазване и проучване. "Опазването е записано в закона за културното наследство, но тук забранявате проучвания, които се регламентират по друг закон. С това, което предлагате, вие забранявате проучванията", настоя Костадинов.

Депутатът от "Възраждане" Коста Стоянов подкрепи лидера си, като изчете предложеният текст в законопроекта, където са изброени различни разрешени дейности, но "с изключение на археологически проучвания".