Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Денков връчи наградата Пожарникар на годината

   
Денков връчи наградата Пожарникар на годината

Премиерът акад. Николай Денков връчи наградата „Пожарникар на годината“ на Росен Борисов, началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Шумен.

„Това е човек, на когото искам да стисна ръката. Човек, който показва, че смелостта, добротата съществуват навсякъде в България и когато имаме нужда от тях, можем да разчитаме на хора като него. Това е човек, който е отдал всичко на професията, която го интересува, в полза на хората“, каза министър-председателят акад. Денков.

През февруари 2023 г. Росен Борисов е изпратен в турския град Антакия за оказване на помощ на пострадалото население след възникналото земетресение. Изпълнява мисия по търсене и спасяване на оцелели хора с помощта на специализирана техника за издирване. През септември ръководи Модула за наземно гасене на горски пожари с автомобили в Република Гърция. Пожарът е определен като най-големият горски пожар на територията на Европейския съюз. Помощта, оказана от модула, е овладяване на пламъците в национален парк Дадиа и спасяване на жители на село Лавара. Борисов организира и лично работи с децата от движението на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”, провежда десетки обучения по пожарна безопасност и защита на населението на ученици в област Шумен, включително и по проект „Равен достъп до училищното образование в условия на кризи“.

29-тата церемония „Пожарникар на годината“ се състоя в Министерството на вътрешните работи. „Истинската награда за труда и всеотдайността е благодарността на хората, която получавате. Като министър на вътрешните работи се гордея, че имам колеги като вас. Вие всекидневно показвате висок дух и професионализъм. Неслучайно професията ви е призвание“, обърна се към наградените вътрешният министър Калин Стоянов.

През 2023 г. екипите на пожарната са се отзовали на 50 000 сигнала за произшествия и са спасили живота на 619 души. Униформените са участвали в 123 000 проверки за осигуряване на пожарна безопасност и защита при бедствия в различни обекти и строежи.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати