Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Маркет линкс: Ако изборите са днес - ГЕРБ са първи, ДПС - трети, ИТН - под чертата

   
Маркет линкс: Ако изборите са днес - ГЕРБ са първи, ДПС - трети, ИТН - под чертата

Ако изборите за парламент бяха днес, ГЕРБ-СДС биха събрали 23,8% подкрепа, ПП-ДБ - 17,2%, а ДПС би се превърнала в трета политическа сила с 12,1% гласове.

Данните са на социологическата агенция "Маркет линкс" и бяха представени в ефира на Би Ти Ви тази сутрин. Националното проучване е финансирано и реализирано съвместно с телевизията и проведено в периода от 26 януари до 4 февруари сред 1016 пълнолетни лица в страната по методите на пряко интервю и онлайн анкета.

"Възраждане" отстъпва с едно място назад, но все още партията би водила пред левицата. Националистическата формация ще получи 9,9% подкрепа при избори към днешна дата, а БСП - 8,5%. Партия "Има такъв народ" остава под чертата с 3,8% гласове.

Процентите са от гласуващите. Близо 1/5 от участниците заявяват, че няма да гласуват или няма да подкрепят никого в случай на предсрочен вот.

Сред всички граждани партията на Бойко Борисов се ползва с около 15% доверие, а коалицията на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - с около 10%.

Резултатите показват още, че намалява доверието към президента Румен Радев, макар че според изследването той е най-одобряваният политик в България. Вицепремиерът Мария Габриел е политикът, който се нарежда на второ място по-рейтинг. Тя е с по-високо доверие дори от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и от премиера акад. Николай Денков.

"Габриел се припознава като политик, близък до европейската политика, и политик, който може да представя страната ни като цяло", коментира Богдан Богданов.

На фона на непрекъснати скандали интересно е, че през януари доверието в парламента отлепва от дъното и бележи лек възход. Но в правителството спада.

На въпрос по-спокойна ли е ситуацията в страната -  46% от респондентите отговарят отрицателно. 37% обаче оценяват положително ставащото, а 17% са неутрални.

По-голямата част  от българите смятат, че ротацията в управлението ще премине спокойно. 43% от участниците очакват смяната да премине без трусове между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 40 на сто са скептични и не очакват преходът във властта да бъде плавен и безпроблемен.