Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

Пореден ден на протести: Земеделците отново блокират ключови места в страната

   
Пореден ден на протести: Земеделците отново блокират ключови места в страната
  BGNES

Пореден на протести на земеделците и блокади на ключови места в страната.

Предстои нова среща на протестиращите земеделски производители в Министерски съвет, след като последната им не доведе до желан резултат.

След три дни протести, резултати според земеделците няма. Разговорите им с премиера Денков и министъра на земеделието Вътев продължиха над 3 часа в сряда, но завършиха без подписване на предложения от властта меморандум.

Има и различия, и напрежение при отделните земеделски организации. Основното различие е относно искането за оставка на земеделския министър, което не се приема от някои организации и се определя като политическо.

Протестиращите земеделци искат преразглеждане на "Зелената сделка", защита на българското производство, компенсации на загубите от големия ценови срив на пазара, породен от вноса на евтина земеделска продукция от Украйна.

От бранша не приемат и предложението земеделците да представят данъчните си декларации от НАП, за да се провери дали са били на загуба. Така протестите на земеделците продължават.

В демонстрациите се включват различни представители на сектора - от производители на картофи и животновъди до пчелари и зърнопроизводители.

Ямбол:

Трите изхода за магистрала "Тракия" в областта ще бъдат блокирани от протестиращи земеделски производители. Това съобщи Стоян Александров, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на регионалната организация.

 

БТА

 

Между 10:00 и 15:00 часа ще бъде спряно движението в района на пътните възли край селата Дражево, Кабиле и Веселиново. Пътят между Ямбол и Сливен също ще остане затворен.

Преустановен ще е трафикът по международния път от граничен пункт "Лесово" към пътен възел "Петолъчката".

Стара Загора:

Протест на животновъди и земеделци от Павел баня и Казанлък блокира за пореден ден движението по Подбалканския път Бургас-София в района на разклона за град Павел баня.

На място са фермери със земеделска техника и животни. Протестиращите са предимно малки производители, които са категорични, че при настоящите условия техният фалит е само въпрос на време.

 

БТА

 

Те настояват за незабавно изплащане на субсидиите и за намаляване на административната тежест. Протестът тук се очаква да продължи до 13:00 часа, а от Община Павел баня информираха, че ще бъдат пропускани автомобили със специален режим на движение, както и общински автобуси, превозващи деца. 

По думите на протестиращи, блокиран е и разклонът за казанлъшкото село Дунавци.