Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Турция си постави срок за драстично намаляване на инфлацията

   
Турция си постави срок за драстично намаляване на инфлацията

Инфлацията в Турция може да се понижи до 36 на сто и то още до края на 2024 година, като дезинфлацията ще започне ощ през месец май. Това съобщи новият управител на Турската централна банка Фатих Карахан,  цитиран от световните агенции.

Той прогнозира още, че до 2026 година инфлацията ще се забави драстично, като се очаква тя да спадне до едноцифрено число - 9 на сто.

"Ще поддържаме тенденцията за затягане на паричната политика, докато инфлацията не намалее. Въпреки продължаващите глобални рискове, инфлацията в Турция ще продължи да спада и се очаква да достигне до 36 на сто на годишна база", заяви Карахан.

В началото на седмицата Националният статистически институт на Турция съобщи, че инфлацията в страната за януари е на равнище от 64,86 на сто спрямо месец януари на предходната година, когато е била 67,68 на сто.

Припомняме, че на 3 февруари турският президент Реджеп Ердоган назначи Фатих Карахан за управител на Турската централна банка. Това се случи, след като предишният ръководител на институцията Хафизе Гайе Еркан, публикува неочаквано съобщение в социалната мрежа X, бившата Twitter, че подава оставка.