Петък, 03 Май 2024
           
Свят

Зеленски освободи началникът на украинската армия Залужний

   
Зеленски освободи началникът на украинската армия Залужний

Украинският президент Володимир Зеленски освободи началникът на украинската армия Валерий Залужний, това съобщи депутата на Върховната рада Олексий Гончаренко. Новината беше потвърдена и от украинския министър на отбраната Рустем Умеров, пише Vesti.

Зеленски заявил, че се е срещнал с началника на армията Валерий Залужний и че е дошло "време за промени във военното ръководство", но че генералът трябва да остане "в неговия екип".

Новината идва след дни на спекулации, че Зеленски обмисля да уволни популярния командващ армията, който е възприеман от много украинци като национален герой.

"Обсъдихме от какво обновление се нуждаят въоръжените сили на Украйна. Обсъдихме и кой би могъл да бъде в обновеното ръководство на Въоръжените сили на Украйна. Времето за това обновяване е сега", казал Зеленски.

В отделно изявление Залужний обяви, че е имал "важен и сериозен разговор" със Зеленски и че е било взето решение за промяна на тактиката и стратегията на бойното поле.

"Задачите на 2022 г. са различни от задачите на 2024 г. Затова и всички трябва да се променят и да се адаптират към новите реалности. За да побеждаваме и заедно", посочи Залужний.

"От утре генерал-полковник Олександър Сирски ще бъде новият командващ на въоръжените сили на Украйна" заяви Зеленски във вечерното си обръщение към нацията.

"Благодарен съм на генерал Залужний за двете години на отбрана. Благодарен съм за всяка победа, която постигнахме заедно, и благодаря на всички украински войници, които геройски издържат тази война," подчерта Зеленски.

"От днес ръководството на Въоръжените сили на Украйна се поема от нов ръководен екип. Искам нашите войници в Роботине или Авдеевка, генералният щаб и началникът на Генералния щаб да имат една и съща визия за войната. Сирски има успешен опит в областта на отбраната, тъй като е ръководил операцията за защита на Киев. Има и успешен опит в настъплението - Харковската освободителна операция", допълни Зеленски.