Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Байдън с пореден гаф - обърка Ангела Меркел с Хелмут Кол

   
Байдън с пореден гаф - обърка Ангела Меркел с Хелмут Кол
  БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън направи втори пореден гаф за една седмица, като обяви, че на среща на Г-7 през 2021 г. е разговарял с германския канцлер Хелмут Кол. По същото време обаче начело на Германия е Ангела Меркел, а Кол отдавна е бил покойник - той почина през 2017 г., пише OFFNews.

81-годишният Байдън направил лапсуса на прием в Ню Йорк за набиране на средства за предизборната му кампания. А изказването за Г-7 е била основна част от речта му.

"Когато бях избран за президент, отидох на среща на Г-7 със седемте държавни глави от Европа и Великобритания. Седнах и казах: "Е, Америка се върна". И президентът на Франция ме погледна и попита: "Докога?". Никога не бях мислил за това по този начин", каза Байдън.

"След това Хелмут Кол от Германия ме погледна и каза: "Какво бихте казали, господин президент, ако утре сутрин отворите вестник "Лондон таймс" и научите, че 1000 души са разбили вратите на британския парламент и са убили хора на влизане", добави американският президент.

Белият дом не е отговорил към  момента на запитване за коментар, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази седмица Байдън обърка и френския президент Еманюел Макрон с покойния Франсоа Митеран, който бе на власт от 1981 г. до 1995 г. и почина през 1996 г.

77-годишният му съперник Доналд Тръмп също е правил подобни грешки. Неотдавна той обърка съперничката си в републиканските първични избори Ники Хейли с Нанси Пелоси - бивша председателка на Камарата на представителите от Демократическата партия.