Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Радев: ЕС да докаже, че е основан на правила, не може повече България и Румъния да са извън Шенген

   
Радев: ЕС да докаже, че е основан на правила, не може повече България и Румъния да са извън Шенген
  БТА

"Очаквам Европейският съюз (ЕС) да докаже, че е съюз, основан на правила, и че не може повече България и Румъния да бъдат извън пълноправното Шенгенско пространство, при положение, че са изпълнени всички необходими критерии и условия". Това заяви президентът Румен Радев, който е домакин на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.

"Измина една година на задълбочаващи се предизвикателства, които направиха света още по-непредсказуем, тревожен, трудно предвидим. Година, в която усилията на българската външна политика бяха насочени за гарантиране на стабилност и сигурност, основани на диалог и сътрудничество. Година, в която България бе открита, съпричастностна и солидарна, и това пролича особено силно, когато ние бяхме една от първите страни, която пристигна с подготвени екипи и оборудване в епицентъра на опустошителните земетресения в съседна Турция", каза в началото на своето слово президентът.

Държавният глава подчерта, че втора година съвсем близо до нас бушува опустошителна война на Русия срещу Украйна. "Всеки ден от тази война носи стотици човешки жертви, разрушения, неимоверно страдание. Всеки ден от тази война е заплаха за глобалния мир, сигурност и икономическо развитие", добави той.

Радев отбеляза, че сме свидетели на нови конфликти, които носят нестабилност, ескалация, деструктивност не само на Близкия изток, но и на много други горещи точки по света.

По думите му светът навлезе във фаза на големи политически, икономически, социални и технологични сътресения. "Дезинформацията, рисковете, свързани с използването на изкуствен интелект, климатичните аномалии и природни бедствия, демографията – всички тези предизвикателства поставят човечеството в много нови изпитания и решението е в нашите колективни усилия", допълни Радев.
Президентът открои, че на този фон България продължава да дава своя принос за гарантиране на мира и стабилността. "Ние продължаваме с нашите ангажименти към засилване на отбранителния потенциал на НАТО, укрепването на европейската система за сигурност, задълбочаването на интеграцията на военната наука и промишленост между страните-членки.

Аз очаквам, че България ще продължи да дава още по-голяма добавена стойност в процеса на изработване на общите позиции в ЕС и НАТО, в ООН, които са основните вектори на българската външна политика", подчерта той. 

Източник: БГНЕС