Събота, 27 Апр 2024
           
Развлечения

Disney инвестира $1,5 млрд. в създателя на Fortnite

   
Disney инвестира $1,5 млрд. в създателя на Fortnite

Disney обяви придобиването на дял в Epic Games, както и стратегическо партньорство, което дава сериозна заявка за по-силно присъствие в света на игрите, съобщават световните агенции, пише Money.

Развлекателният гигант и гейм компанията ще изграждат обща "вселена", която ще включва и хитови поредици като тези на Pixar, Marvel и "Междузвездни войни". Epic притежава една от най-популярните онлайн мултиплеър игри - Fortnite с над 350 млн. регистрирани.

Компанията е толкова силна, че се изправи срещу Apple и определено беше голям фактор за европейското решение, което задължи технологичния гигант да позволи алтернативни магазини за приложения поне в ЕС.

"Най-мощното навлизане в света на видеоигрите", както го определя изпълнителният директор на Disney Боб Айгър идва на фона на незадоволително кино представяне на компанията и доста големи разходи по изграждането и налагането на стрийминг платформата Disney+. Тя започва да ограничава споделянето на пароли в опит да постигне големите печалби след аналогичния ход на конкурента Netflix.

В същото време, от години игрите са по-печеливши от филмите.

Като цяло, приходите на Disney са непроменени, но под натиска на акционерите печалбата се качва с 49% - а това показва значителни оптимизации. Някои вече са факт, други предстоят.

Така, например, ESPN (собственост на Disney) ще обедини усилия с Fox Corporation и Warner Bros Discovery за спортна мегаплатформа, която ще излъчва NFL, NBA, MLB и световното по футбол.