Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Си към Путин: Трябва да се противопоставим на външната намеса

   
Си към Путин: Трябва да се противопоставим на външната намеса

Китай и Русия трябва да се противопоставят на външната намеса във вътрешните им работи“ С тези думи се обърна китайският президент Си Дзинпин към своя руски колега Владимир Путин, по време на телефонен разговор, пише БГНЕС.

"Си подчерта, че двете страни трябва да си сътрудничат тясно в стратегическо отношение, да защитават суверенитета, сигурността и интересите за развитие на своите страни и решително да се противопоставят на намесата на външни сили във вътрешните работи", съобщиха китайските държавни медии. „Връзките между Китай и Русия са на безпрецедентно високо ниво“, заяви на свой ред Путин.

Пекин си навлече критики от страна на съюзниците на Украйна заради позицията си по отношение на войната, по която Китай настоява, че е неутрален, но всъщност оказва непрестанна дипломатическа подкрепа на Русия.

Самият Китай е осъждан, особено от САЩ, по редица наболели въпроси, включително все по-войнственото поведение спрямо самоуправляващия се демократичен Тайван, за който Пекин твърди, че е негова територия. "По време на обсъждането на ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион руският президент потвърди принципната си позиция по тайванския въпрос, която е в подкрепа на политиката на "единен Китай", съобщи пресслужбата на Кремъл. „Китай и Русия са преживели много бури заедно.

Гледайки напред, китайско-руските отношения са изправени пред нови възможности за развитие", каза Си Дзинпин.