Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Френска медия скочи срещу Зукърбърг и неговия изкуствен интелект

   
Френска медия скочи срещу Зукърбърг и неговия изкуствен интелект

Марк Зукърбърг използва вашите снимки във "Фейсбук" и "Инстаграм", за да обучава своя изкуствен интелект, пише сайтът на френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве, съобщава БТА.

Американският технологичен гигант "Мета" използва стотици хиляди публикации в акаунтите на потребителите на социалните мрежи "Фейсбук" и "Инстаграм", които са на разположение всеки ден, за да обучава своя "езиков" изкуствен интелект, допълва медията. Това призна неотдавна самият Марк Зукърбърг, собственикът на компанията.

Той приветства това, че "Мета" може да събира голямо количество данни от потребителите, за да обучава изкуствения си интелект.

"Във "Фейсбук" и в "Инстаграм" има стотици хиляди снимки и видеа, споделяни публично. Смятаме, че това е повече отколкото базата данни "Комън кроул". В сметките включваме и големия брой коментари, които потребителите публикуват онлайн в нашите различни платформи", сподели Зукърбърк на 1 февруари по време на конференция, на която той представи резултатите на компанията си пред инвеститори.

През февруари миналата година "Фейсбук" представи своя езиков изкуствен интелект "Ляма 2", който да е конкуренция на "Чат Джи Пи Ти". Средството е достъпно безплатно в интернет. За обучението му, както и за обучението на "Чат Джи Пи Ти" или "Гугъл Бард", се използват милиони публични или частни данни, което породи полемики, свързани с авторското право и правото на личен живот, посочва френската медия.

Компанията "Мета" в действителност не действа тайно при обучението на изкуствения интелект. Още през септември тя обяви, че използва съдържание, споделяно публично, за да го обучава, като изключва публикациите от частни акаунти. Тя също така увери, че не използва частните разговори на потребителите си.

"Опитахме се да изключим от групата данни, които са свързани с интимния живот на потребителите", заяви Ник Клег, ръководител на отдела за глобални въпроси към "Мета". Той добави, че голяма част от използваните данни идват от публични акаунти. Което обаче не изключва използването на лични, отбелязва френската медия.

Тази практика не е присъща само за "Мета". За да обучи изкуствения си интелект "Грок", Илон Мъск черпи данни от "Екс". Но "Мета" с няколко милиарда активни потребители в платформите си разполага с фараонично количество лични данни, отбелязва медията.