Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Путин се опитва да трупа точки на фона на конфликта в Газа

   
Путин се опитва да трупа точки на фона на конфликта в Газа

Руският президент Владимир Путин заяви пред водачите на еврейската общност в Русия, че Москва е постигнала "определени резултати" в дипломатическите усилия за освобождаването на заложниците от близкоизточния конфликт, предаде Ройтерс, като се позова на руските агенции.

Според агенциите Путин е казал това на среща с главния равин на Русия Берл Лазар и ръководителя на Федерацията на еврейските общини Александър Борода. Путин заяви, че Москва се е възползвала от контактите си с политическото крило на "Хамас".

"Откакто се изостри обстановката в Близкия изток, Русия прави всичко възможно да помогне на хората, оказали се заложници", заяви руският президент. "Както е известно, нашето външно министерство работи чрез политическото крило на "Хамас" и като цяло има определени резултати."

Путин не разкри повече подробности. Той заяви, че Русия оказва помощ не само на своите граждани, но и на чужденци. "В това число и на възрастни хора и на членовете на семействата им, които са преживели Холокоста", посочи Путин. "Осъзнавам колко е важно да продължат тези усилия. И тъкмо това и правим".

Русия, която се сближи с големия враг на Израел Иран след избухването на продължаващия вече почти две години конфликт в Украйна, потвърди подкрепата си за палестинската държавност и разкритикува израелските действия в ивицата Газа.

Москва заяви и че насилието в Близкия изток е отражение на провалите на САЩ в региона. Споменаването от Путин на Холокоста става ден след като руското външно министерство извика израелския посланик Симона Халперин, за да изрази пред нея "негативната си реакция" на критиките ѝ към външния министър Сергей Лавров и руската политика, отбелязва Ройтерс.

Властите разкритикуваха "недопустимите ѝ изявления" в интервю пред руския вестник "Комерсант", в което тя заяви, че Лавров е омаловажил Холокоста и че Русия се държи прекалено дружелюбно с "Хамас".