Петък, 10 Май 2024
           
Спорт

Илиев очаква България да спечели около 40 квоти за Олимпийските игри в Париж

   
Илиев очаква България да спечели около 40 квоти за Олимпийските игри в Париж
  БТА

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев обяви, че очаква България да спечели около 40 квоти за Олимпийските игри в Париж това лято.  Той беше в Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта, където отговаря на въпроси на депутати, пише БНР.

"Смело мога да твърдя, че елитните ни спортисти са максимално подсигурени и спокойни. Разговарял съм с всички федерации и от тези разговори вярвам, че броят на квотите, които имаме - 14, ще нарасне значително и ще стигна до около 40. Склонен съм да вярвам на тези хора, защото те са специалистите в тази част. Всичко върви много добре и гледаме напред за постиженията, които ще ни донесат нашите атлети", заяви Илиев.

Заместник-министърът проф. Даниел Дашева разкри, че всички спортни федерации вече знаят какви пари ще получат от ММС за тази година. "Всички федерации вече са наясно с финансите, които ще получат, както олимпийски и неолимпийски спортове. До няколко дни проектите за финансиране на олимпийска подготовка ще бъдат качени на сайта на Министерството", заяви тя.

"С дълбока загриженост гледаме към бързото решаване на конфликтите в шахмата. В общи линии шахът е поставен в една много тежка ситуация. Години наред не е имало Федерация, която да развива законна дейността и в момента имаме едно много голямо разделение. Българските шахматисти трябва да избират дали ще играят само в България или само в международни турнири". Това заяви Илиев относно конфликтите между различните шахматни федерации.

"Апелирам спортната общественост в шаха бързо да намерят решение на този конфликт, защото големите губещи са хора, които най-малко заслужават. Правена е среща със Стефка Костадинова, на която не се е стигнало до решение. Моят апел към двете страни е са се намери бързо трайно решение на проблема", допълни министърът.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати