Петък, 03 Май 2024
           
Свят

За втори пореден ден и в Испания фермери протестират

   
За втори пореден ден и в Испания фермери протестират

За втори пореден ден испанските фермери блокираха главните магистрали с тракторите си и прекъснаха достъпа до пристанищните терминали, пише News

Гневът се разпространява в европейските провинции срещу високите разходи, бюрокрацията и конкуренцията от страни извън ЕС.

"Някои държави не спазват правилата, нямат контрол на качеството", заяви един от протестиращите фермери.

Уморени от пазарната ситуация и окуражени от подобни протести в други европейски страни, още вчера испанските фермери излязоха с тракторите си по улиците - два дни преди протестите, насрочени от основните фермерски асоциации в страната.

Десетки главни магистрали в цялата страна бяха блокирани вчера сутринта.

През последните няколко седмици фермери в редица европейски страни, включително Германия, Франция и Белгия, проведоха протести, като на места се стигна до насилие.

Фермерите твърдят, че строгите правила, наложени им от ЕС за опазване на околната среда, ги правят по-малко конкурентоспособни от колегите им от други региони, като Латинска Америка или страните извън ЕС. Те се оплакват и от все по-неясните бюрократични мерки, които им се налагат.

Протестите принудиха испанското правителство да разпредели допълнителна субсидия в размер на 269 милиона евро за 140 000 фермери, а Европейската комисия да отмени плана за намаляване наполовина на употребата на пестициди в блока, на който фермерите се противопоставят.