Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Никола Минчев оглави комисията в НС за дейността на Нотариуса

   
Никола Минчев оглави комисията в НС за дейността на Нотариуса
  БТА

Парламентът създаде временна комисия, която да проучи факти за наличие на нерегламентирано влияние в правосъдната система. Поводът са твърденията за зависимости на магистрати от убития Мартин Божанов, известен като Нотариуса. За председател на комисията парламентът избра зам. председателя на парламента Никола Минчев, пише БНР.

В предмета на работа на комисията е включено установяване на всички факти относно наличието на данни за бездействие на Висшия съдебен съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет, Прокуратурата и другите компетентни органи за наличие на нерегламентирани обвързаности между Мартин Божанов и други лица с представители на съдебната власт. 

Мирослав Иванов от ПП-ДБ е категоричен:

"Трябва да бъде установено кои лица са участвали в тези прояви, лицата, които стоят зад тях, които дават поръчки, които ги покровителстват; дали има политическа намеса, дали има политически чадър през годините".

От "Има такъв народ" предложиха създаването и на още една комисия за изсветляване на действията на всички задкулисни играчи в съдебната система и нерегламентирано влияние на хора, уличени в рекет в реформирането на сегашния кабинет. Мотивите защити депутатът Гроздан Караджов:

"Да изследваме какви са връзките на Кирил Петков, на вашия лидер, с ъндърграунда и с лицата, които го управляват, защото същият този ъндърграунд и същият този негов представител, с чието посредничество става това правителство и сглобката, също има ресторант. В същия този ресторант ходят магистрати, ходят полицаи, ходят висши съдии".

От "Възраждане" попитаха какво ще се прави, ако се намерят все пак смели магистрати. Петър Петров каза:

"Изведнъж ще се окаже, че тази временна комисия няма повече да заседава".

Надежда Йорданова от ПП-ДБ призова темата да не се политизира:

"В България е била възможна ситуация, в която български съдия е заплашван в своята съдебна зала по време на публично съдебно заседание. Българската прокуратура допреди няколко дни мълчи. Инспекторатът към Висшия съдебен съвет мълчи. Това не е правова държава! Задължение на българския парламент е да установи всички факти и обстоятелства, които са направили тази ситуация възможна".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е на мнение, че мълчанието на прокуратурата ще продължи, а комисията няма да свърши своята работа.

"Какво от това като направим комисии и тя изясни фактите. Какво ще се промени? Поне от кумова срама запишете накрая едно изречение, че като изясните фактите ще направите законодателни предложения за промени в Закона за съдебната власт, Закона за ВСС, иначе това ще бъде едно чесане на езици и използване на информацията неправомерно един срещу друг".