Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Германия и Монголия влизат в стратегическо партньорство

   
Германия и Монголия влизат в стратегическо партньорство

Германия и Монголия влизат в стратегическо партньорство, тъй като двете страни искат да работят в по-тясно сътрудничество в редица области на политиката, включително в минната индустрия, според проектодокумент, предаде Ройтерс.

Договорът с богатата на ресурси страна трябва да бъде подписан в сряда по време на посещението на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в Улан Батор.

Наред с други неща, Монголия иска да подкрепи амбицията на Германия за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН.

Германия от своя страна иска да подкрепи източноазиатската държава в нейната съдебна и правна реформа.

В допълнение, огромният потенциал на Монголия за вятърна и слънчева енергия трябва да бъде разширен, за да се подпомогне борбата на страната с изменението на климата. Германия също така иска да помогне с по-добро образование и насърчаване на малките и средните предприятия.

Споразумение за доставка на суровини с Монголия вече беше постигнато през 2011 г. при тогавашния канцлер Ангела Меркел.

По време на посещението на монголския министър-председател'в Германия през 2022 г. германският канцлер Олаф Шолц потвърди желанието за по-тясно сътрудничество с богатата на ресурси страна, която се намира между Китай и Русия.

Официалният повод за подписването на споразумението е 50-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Германия и Монголия.

Президентът Щайнмайер посещава страната по време на шестото си пътуване в Азия и е придружаван от външния министър Тобиас Линднер.