Вторник, 30 Апр 2024
           
Новини Политика

Денков: Всеки ден на земеделски протести води до бавене на държавната финансова подкрепа

   
Денков: Всеки ден на земеделски протести води до бавене на държавната финансова подкрепа

Премиерът Николай Денков отправи призив към земеделските производители, които днес блокираха десетки пътни артерии да се върнат на масата на преговорите. В изявление пред медиите той покани аграрният сектор на среща утре в 18.00 часа, на която да се подпише меморандум за разбирателство, пише БНР

Кабинетът излезе днес с още нови предложения към зърнопроизводителите, те да доказват загубите си за миналата година с опростена сметка, а не с данъчна декларация.

Премиерът Денков обяви какви промени в позицията на правителството в преговорите със земеделците могат да се направят:

"Готови сме да приложим опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати, за да ускорим процеса и стопанствата да получат допълнителни субсидии възможно най-скоро. Ако се договорим за такъв опростен вариант за доказване на преки разходи за оперативна дейност, тя ще включва труд, рента, разход за семена, тор препарати и услуги, като средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след получаване на нотификация от Европейската комисия. Повтарям отново - само за стопанствата, които са на загуба през 2023 г.".

Така няма да е необходимо загубите зърнопроизводителите да доказват с данъчна декларация, поясни премиерът. Освен това правителството ще преговаря с ЕК по исканията им за облекчаване на новите екологични изисквания към сектора. Спешно, още през февруари и март за обществено обсъждане ще се предложат промени в пет закона, свързани със сектора.

Кабинетът подкрепя производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе от Украйна в България.

"Министър Вътев вече изпрати писмо в този дух до първия заместник-министър председател и министър на икономиката на Украйна - госпожа Юлия Свириденко. Запазват се режимите, които договорихме. Никога не е ставало дума в нашия разговор и с Украйна, че ще има промяна в този режим", каза премиерът. 

Той заяви, че протестите ще забавят плащанията към сектора, които могат да се осигурят.

"Всеки ден, който преминава в протести, забавя реализация на споразумението, забавя момента, в който реално нуждаещите се от помощта могат да я получат. Забавя се и нотификацията на ЕК за новите мерки, които предлагаме", посочи премиерът Николай Денков.

По отношение на предупрежденията на земеделците, че ще разширят протестите, Денков коментира:

"Единственият начин да излезем от тази ситуация е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това може да стане само с преговори, подписване на меморандум с ясни ангажименти от всяка една от страните и по този начин успокояване на обстановката. Единственото, с което не сме готови, е да подпомагаме печеливши фирми".

 

Министърът на земеделието Кирил Вътев отново определи исканията на земеделски организации за оставка като политически натиск. По думите му, не е проблем той да се оттегли от поста си, ако хората, от които това зависи, решат това да се случи.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати