Петък, 10 Май 2024
           
Коментари

Министър Гвоздейков: Нямам представа за ролята на Пеевски

   
Министър Гвоздейков: Нямам представа за ролята на Пеевски
  BGNES

Нямам представа. Така лаконично отговори в ефира на Би Ти Ви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на въпрос роля изпълнява в "некоалицията" председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

"Като министър на транспорта се опитвам да се съсредоточа върху моите задачи, проблеми и приоритети, затова оставям общата политическа картина настрани. Когато бъда пряко засегнат, тогава ще си свърша работата по закон ще изпълня задълженията си", аргументира позицията си министърът.

Шефът на транспортното ведомство също така не бе категоричен дали ще остане на поста си след ротацията на кабинета в началото на март.

"Затова съм толкова обран и не влизам в детайли", обясни иносказателната си реторика Гвоздейков.

В коментара си по повод протестите на земеделците, той изрази съмнение, че протестите на агросектора и по-конкретно тези на зърнопроизводителите има намеса от фактори извън самия сектор.

"Политическата картина в България е такава, че биха могли да бъдат направени много връзки. Но не бих искал да влизам в тази тема, защото обстановката е много сложна и е много тънък лед, както и може да доведе до много интерпретации. Политическата обстановка в България зависи и от геополитическата обстановка, знаете какво се случва около нас, в европейски, в световен мащаб. Така че темата е доста интересна, бих използвал "нажежена", посочи макар и уклончиво министърът.

Държавата очевидно търси решение на проблема с исканията на земеделците, но в рамките на възможното, подчерта Гвоздейков. "Защото, очевидно, няма как да се случи нещо, което е извън рамките на възможното".

Транспортният министър осъди и критиките относно първия дошъл у нас хеликоптер за спешна помощ - че въпросната машина не може да работи през вечерните часове и не разполага с лебедка за планинско спасяване.

"Как никой не видя, че България направи най-накрая стъпки за изграждане на тази важна система за спасяване на човешки животи. Как никой не видя, че ние започнахме вече с упорити и силни крачки да вървим към Европа и да изравняваме стандарта си с тях? Как никой не видя, че закупуваме 8 хеликоптера за спешна помощ? Как никой не видя, че този хеликоптер е оборудван с най-модерния, 4-канален автопилот, с който при най-лошото развитие на ситуацията, хеликоптерът с едно натискане на копчето може да кацне сам?", реторично попита шефът на транспортното ведомство.

И добави - медицинските хеликоптери имали двигатели с 30% по-мощни от досега работещите в ЕС, което значи следното - България щяла да разполага с най-модерното такова оборудване.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати