Четвъртък, 02 Май 2024
           
Новини

Остри спорове в ЕС по дефиницията за изнасилване

   
Остри спорове в ЕС по дефиницията за изнасилване

Страните членки на ЕС и евродепутатите имат остри различия по въпроса как да дефинират изнасилването, предаде БНР с позоваване на АФП. Преговарящите страни са в крайната фаза на преговори днес за първия общоевропейски закон за борба с насилието над жени.

Предмет на закона е защитата на жените от насилие, базирано на пола, включително принудителни бракове, т.нар. женско обрязване и онлайн тормоз.

Европейската комисия първоначално предложи законодателство на 8 март 2022 г. по повод Международния ден на жените. 
Но въпросът с общата дефиниция на изнасилване се оказа най-спорният по време на преговорите за окончателно споразумение.

В проектодокумента има такава дефиниция, базирана на липсата на изрично съгласие – позиция, подкрепена от Европарламента и от над десет страни членки, сред които Белгия, Гърция, Италия, Испания, Швеция.

Други държави обаче, сред които Франция, Германия и Унгария (и България – б.р.) са против дефинирането на изнасилване в текста, тъй като според тях ЕС няма компетенции по въпроса.

Международни правозащитни организации осъдиха тази позиция миналия месец.

Групата страни, които са против европейска дефиниция, посочват още, че изнасилването няма трансгранично измерение, нужно да бъде сметнато за престъпление, изискващо общоевропейско наказание.

ЕП и ЕК оспорват категорично тази позиция, настоявайки, че изнасилването може да попадне в категорията "сексуално експлоатиране на жени", за което вече има общ списък с наказания, посочва АФП.