Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

АЕЦ Козлодуй ще заплати 25 000 лв. разноски по делото-шамар срещу Наталия Станчева

   
АЕЦ Козлодуй ще заплати 25 000 лв. разноски по делото-шамар срещу Наталия Станчева

АЕЦ "Козлодуй" е осъдена да плати 25 000 лв. разноски по делото-шамар, което беше завела срещу служителката си Наталия Станчева. Това се вижда от определението на Окръжния съд във Враца от 19 януари, с което абсурдният процес е прекратен.

След като около делото-шамар се вдигна шум, държавната компания се отказа от иска за 500 000 лв. срещу Станчева и майка ѝ, с който претендираше неимуществени вреди заради заявленията за достъп до обществена информация, подавани от двете жени. За да стартира делото, АЕЦ плати 20 000 лв. държавни такси.

Сега, с оттеглянето на иска АЕЦ ще трябва да покрие разноските за адвокат на Станчева. А те са такива заради размера на търсеното от компанията обезщетение. Станчева е платила на адвоката си още при подписването на договора за правна защита и съдействие. Затова и с прекратяването на делото, съдът определя АЕЦ да платят на Станчева 25 000 лв. Това на практика ще покрие разходите ѝ по делото-шамар, за която тя разказа пред "Сега", че е финансирала със заеми. (Делата-шамари са тези процеси, с които привидно се търси правосъдие, но всъщност целят да стреснат и затворят устата на граждански активисти и журналисти.)

През 2023 г. Наталия Станчева получи авторитетната наградата "Златен ключ" на Програма достъп до информация за активно използване на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), припомня "Сега". В мотивите за номинацията ѝ е записано, че с последователност и упоритост тя е успяла да накара институциите да признаят, че в АЕЦ „Козлодуй“ се извършват неразрешени медико-диагностични дейности в нерегистрирано лечебно заведение в нарушение на разпоредбите на Закона за лечебните заведения. В резултат дейността на Службата по трудова медицина на АЕЦ, действаща като незаконен ДКЦ, е спряна, и са издадени задължителни предписания към изпълнителния директор на електроцентралата.