Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Кръглата маса за енергията от възобновяеми източници в парламента започна със спор

   
Кръглата маса за енергията от възобновяеми източници в парламента започна със спор

Кръглата маса в парламента на тема „Енергията от възобновяеми източници в морските пространства“, модерирана от Александър Симидчиев, депутат от „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), започна със спор. Срещата е организирана от Ивайло Мирчев от „Да България“, един от авторите на законопроекта.

Участници в кръглата маса възразиха, че Мирчев е насрочил срещата, поел е ангажимент да бъде в залата и сега, ако има въпроси към него, няма как да отговори. Освен Мирчев, на срещата не присъстват и другите вносители на законопроекта – депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и „Има такъв народ“. 

За тяхното отсъствие по уважителни причини, съобщи Симидчиев. Борислав Гуцанов от „БСП за България“ репликира, че това е неуважение.

Целта на кръглата маса е да получим обратна връзка, обясни депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България". Александър Симидчиев подчерта, че не е специалист в областта на енергетиката, но може да даде компетентни отговори за влиянието на това, което се прави, върху човешкото здраве и околната среда.

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства бе приет на първо четене от парламента на 25 януари тази година, но още тогава предизвика много спорове в пленарната зала. Тогава Любен Дилов от ГЕРБ-СДС заяви, че няма "морски" депутат, който да подкрепи такива текстове.

С текстовете се урежда правно-административният път и принципи за планирането, изграждането, експлоатацията и премахването в края на полезния им живот на електроенергийни централи в морските пространства на Република България. /БТА