Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Ректорът на СУ връчи златните медали на най-добрите математици в света за 2023 г.

   
Ректорът на СУ връчи златните медали на най-добрите математици в света за 2023 г.
  BGNES

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. д-р Георги Вълчев връчи днес на официална церемония златните медали и грамотите на българския отбор, който спечели първо място и Grand First Prize на Международния турнир на младите математици - 2023 г. Отличия бяха връчени и на ръководителите на българския отбор, като златните медали са изпратени от Международния организационен комитет на състезанието.

Състезанието се състоя онлайн от 15 до 26 ноември 2023 г. и в него участваха 17 отбора от Армения, Беларус, България, Германия, Индия, Обединените Арабски Емирства, Пакистан, Румъния, Тайланд и Франция.

Българският отбор спечели първо място в групите си както в двата предварителни кръга, така и в големия финал, с което заслужено зае първото място в турнира и получи Голямата първа награда, и златни медали. Освен това българските ученици бяха отличени и с наградата за най-добро решение.

Вицепрезидент на турнира, член на международния организационен комитет и член на журито е доц. д-р Веселин Гушев от Факултета по математика и информатика на Софийския университет. От българска страна в международния организационен комитет участва и Мирослав Маринов, който също е член на журито и е автор на задачи за турнира в последните години. В турнира се включиха десетки учени от целия свят, сред които и Станислав Димитров - автор на задачи за турнира, посочва БТА.

Победителите в турнира са Биляна Димитрова, 12-и клас, Софийска математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" в София; Мария Дренчева, 12-и клас, СМГ "Паисий Хилендарски" в София; Марин Христов, 12-и клас, СМГ "Паисий Хилендарски" в София; Борис Гачевски, 12-и клас, СМГ "Паисий Хилендарски" в София; Деян Хаджи-Манич, 12-и клас, Математическа гимназия (МГ) "Д-р Петър Берон" във Варна; Теодора Тодорова, 12-и клас, Профилирана природо-математическа гимназия (ППМГ) "Акад. Никола Обрешков" в Бургас.

Ръководители на отбора са Люба Конова, студент в магистърска програма във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, и Калина Николова, студент в бакалавърска програма в MIT.

Днешният повод за награждаването е свързан с гордостта, която вие ни давате. Често сме потънали в скандали, в разделения, в негативни новини. Днешният ден е различен, защото искаме да покажем, че в България има много красиви умове. Едни от тези красиви умове сте вие и можете напълно заслужено да се гордеете с това, което сте направили, каза при връчването на отличията на учениците ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

Той благодари на семействата на учениците, на техните учители, и каза, че иска да ги увери, че независимо от техния избор къде ще продължат да учат, България и Софийският университет предлагат прекрасни възможности за развитие пред тях. Изборът ще бъде ваш и вероятно ще получите много предложения от всички краища на света, отбеляза ректорът на СУ.

"За да стигнеш до мечтаната работа, която ти носи удовлетворение, се крие огромен труд. Вие сте го полагали години наред и за да продължите по него, вече сте си дали сметка какво коства това на всеки един от вас. Надявам се чрез подобни примери да покажем на всички млади хора в България, че успешна кариера и мечти се постигат с труд. Те могат да се превърнат в забавление или в мечтани професии, но трудът е този, който реализира тези мечти", каза проф. Георги Вълчев.

Ректорът благодари и на всички колеги от Софийския университет, и добави, "че без да класираме състезанието, това е изключително висок успех, тъй като задачите, които се дават на този Международен турнир за млади математици, са едни от най-трудните".

Продължавайте все по същия път, той ще ви изведе, като съдба, на висини и ще прославяте България. И дори да сте извън нейните предели, вие сте част и винаги ще бъдете част от нея, каза в обръщението си към учениците от българския отбор проф. Георги Вълчев.

Доц. д-р Веселин Гушев отбеляза, че днешната церемония се организира заради много големия успех от състоялото се през ноември 2023 г. издание на Международния турнир на младите математици - 2023 г., на което българският отбор успя да завоюва първо място от 17 отбора и да спечели най-голямата първа награда, каквато досега не е връчвана - с първо място и със златни медали.

Той благодари на всички, които са помагали на учениците, както и на Софийския университет, който е съорганизатор на това състезание, и припомни, че "през 2015 г. бяхме домакин на един от турнирите".

Люба Конова благодари на учителите на участниците, "защото те са причината за това българският отбор да се справи толкова добре на математическия турнир". Тя отбеляза, че състезанието е било много тежко и това е едно от най-сложните състезания, защото е и изпитание дали младите хора искат и след това да продължават да се занимават с наука.

Международният турнир на младите математици съществува от 2009 г. ITYM се подкрепя от редица водещи университети в Европа и позволява сътрудничество между учени и ученици от средното училище. Хиляди ученици, учители и учени от над 20 държави вече са се включили в турнира. България участва в състезанието от самото му основаване през 2009 г. Софийският университет "Св. Климент Охридски" е съорганизатор на турнира и домакин на ITYM 2015 г., оценен като едно от най-успешните издания на състезанието по думите на всички, свързани с организацията на състезанието.

Международният турнир на младите математици е отборно състезание за ученици от гимназиалния курс на средното образование от цял свят. Всеки отбор се състои от четири до шестима ученици, водени и придружавани от един или двама възрастни ръководители. Целта на състезанието е да се стимулира интересът към математиката и нейните приложения, да се развива научно мислене, умения за общуване и работа в екип. За разлика от международната олимпиада по математика, задачите (темите) за Международния турнир на младите математици се публикуват няколко месеца предварително и съдържат части, чиито решения (отговори) не са известни дори на авторите на съответната тема.

По време на турнира участващите ученици представят своите резултати в своеобразен изследователски дебат, включващ репортер, опонент, рецензент и наблюдател. В рамките на кръговете и финалите репортерът представя основните идеи и резултатите, получени при решаването на проблема; опонентът анализира решението на докладчика и посочва неточности, и грешки в реферата и презентацията; рецензентът оценява както представянето на репортера, така и работата на опонента; наблюдателят прави само важни забележки, пропуснати от всички останали. Професионално жури оценява различните роли на участващите отбори.