Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Миграционният натиск на българо-турската граница намалява

   
Миграционният натиск на българо-турската граница намалява
  iStock

На българо-румънската обаче се отчита увеличение със 141%

През януари опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно през българо-турската граница са близо 1980. Това е с 69% по-малко в сравнение с първия месец миналата година, когато са били към 6380. Това отчитат от Главна дирекция „Гранична полиция“, пише NOVA

Според експертите намалението е в резултат на предприетите мерки и доброто сътрудничество с турските власти.

Близо 1900 мигранти сами са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Възможно е част от тези хора да са направили повече от един опит да влязат у нас. По подадена от българските гранични патрули информация турските власти са задържали 10 души на съседна територия. 75 нелегални мигранти са задържани на българо-турската граница от служители на „Гранична полиция“. Сред националностите на задържаните най-голям е броят на гражданите на Афганистан.

Миграционният натиск по българо-гръцката граница е под 1% от общия на границите на страната ни, отчитат още ресорните власти. През януари на изход на българо-сръбската граница са задържани 159 граждани на трети страни, което е увеличение с 54%, сравнено със същия период на миналата година.

На българо-румънската граница са задържани 53 граждани на трети страни, което е увеличение със 141% в сравнение със същия период на 2023 г. Сред  нарушителите на изход на българо-румънска граница най-голям е броят са гражданите на Сирия. Половината от тях са задържани на зелена граница, а останалите -  укрити в товарни автомобили.