Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини Свят

Европарламентът освобождава предсрочно шефа по киберсигурността

   
Европарламентът освобождава предсрочно шефа по киберсигурността

Главният служител по киберсигурността на Европейския парламент ще напусне поста си предсрочно, само месеци преди изборите през юни, предаде "Политико". През декември изданието съобщи, че при вътрешен преглед е установено, че киберсигурността на Европейския парламент "все още не е покрила индустриалните стандарти" и "не е напълно в съответствие с нивото на заплаха", пише ДНЕВНИК

Освобождаването на Паскал Париданс, който ръководи дирекцията по киберсигурност към Генерална дирекция за иновации и техническо обслужване на ЕП, идва на фона на критики, че събранието се бори да се справи с нарастващите киберзаплахи. Той е най-високопоставеният служител на институцията, отговорен за политиките за киберсигурност. Решението за отстраняването му е на председателя на парламента и неговите вицепрезиденти, като все още няма информация кога точно между настоящия момент и изборите през юни ще стане ефективно.

Решението на парламента оказва значителен натиск върху институцията да намери заместник, който да ръководи изпълнението на нейните мерки за киберсигурност, с наближаването на изборите за Европейски парламент - период, в който всякакъв род заплахи, свързани с опити за външна намеса, нарастват значително.

В светлината на предстоящите избори в Съединените щати, Обединеното кралство, Индия и в целия Европейски съюз, служителите са в повишена готовност за действия от геополитическите врагове на демократичния ред като Русия и Китай, които се опитват да оказват влияние върху резултатите от тях в своя полза чрез дезинформация и кибератаки.

Париданс е казал пред "Политико", че решението на парламента да съкрати мандата му е дошло "като рефлексия" между него и генералния секретар Алесандро Киокети и не е изненадващо за него.

Двама души, запознати със случая, са казали на "Политико", че висшите държавни служители на институцията са изразили загриженост заради слабите резултатите на Париданс в защитата на парламента от пробив в системите и изтичане на данни.

"Кибернетичният пейзаж се промени коренно, така че нашият подход също трябва да се промени", казал е един от служителите на Европейския парламент, пожелал анонимност поради чувствителността на темата.

Според вътрешен доклад, видян от "Политико", броят на кибератаките срещу институции на ЕС "рязко нараства" и ЕС трябва да се подготви "да се изправи срещу подобни заплахи", пред които през последните години са изправени политици, парламенти и правителства в цяла Европа.