Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

ISW: Русия ще трябва да отложи по-мащабна мобилизация заради проблеми във ВПК

   
ISW: Русия ще трябва да отложи по-мащабна мобилизация заради проблеми във ВПК

Руската отбранителна индустрия вероятно няма да може да снабди изцяло новите резерви с оборудване и оръжия, въпреки способността на армията на Москва да поддържа текущия темп на операции и усилията за разширяване на военнопромишления комплекс. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.

В текста се твърди, че руското командване е склонно да разглежда резервния компонент на армията като "бездънен варел“. Освен това руският ВПК е в състояние да произвежда около 250-300 "нови и напълно модернизирани“ танка годишно. В същото време заводите на страната имат капацитет да ремонтират и пускат в експлоатация не повече от 250-300 танка след дългосрочно съхранение или след повреда в битки на фронта в Украйна.

Дори като се вземат предвид най-оптимистичните оценки, руската отбранителна индустрия едва ли ще може да осигури оборудване за по-мащабна мобилизация. Поради това руският ВПК ще трябва драстично да увеличи капацитета си за поддържане на по-големи настъпателни операции, което ще отнеме значително време.

Анализаторите са уверени, че Русия ще може да разшири техническата си база и да натрупа ресурси, ако запази инициативата в целия театър на военните действия през 2024 година, макар и да е малко вероятно това да е до степен, в която ще може да поддържа голям брой мобилизирани резервисти или наборници.