Петък, 03 Май 2024
           
Свят

Унгария отказва да участва в увеличаването на Европейския фонд за мир

   
Унгария отказва да участва в увеличаването на Европейския фонд за мир

Очакванията на Унгария бяха оправдани, така че унгарските власти нямат причина да не подкрепят предложението за финансова помощ за Украйна на срещата на върха на ЕС в четвъртък, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто в интервю за белгийския телевизионен канал VRT.

Унгария няма да наложи вето върху увеличението на Европейския фонд за мир, средствата от който се използват за военна помощ за Украйна, но няма да участва в работата му, каза Сиярто.

Той отбеляза, че от началото на пълномащабната война Унгария е отказала да доставя оръжие на Украйна и не планира да промени позицията си. Унгария обаче няма да се намесва в доставките на други държави.

Унгария е получила гаранция, че Европейската комисия ще изготви годишен доклад, въз основа на който Европейският съвет ще прави препоръки - по този начин ще има механизъм за проверка, за да се види как Украйна харчи парите, добави Петер Сиярто.

Унгария остана единствената страна от ЕС, която отказа да одобри пакет от финансова помощ за Украйна от бюджета на ЕС. На 1 февруари, по време на срещата на върха в Брюксел, унгарският министър-председател Виктор Орбан подкрепи помощта и всички лидери на ЕС се съгласиха да отпуснат 50 млрд. евро на Украйна.

Споразумението дойде изненадващо бързо след седмици на съпротива от страна на Унгария, която отказа да изпрати оръжия на Украйна от началото на войната и чиито отношения с Киев бяха помрачени от напрежението заради отношението към около 150 000 етнически унгарци, живеещи в западната част на страната.

След като през декември отблокира достъпа до някои траншове от фондовете на ЕС на Унгария, Европейската комисия все още задържа около 20 милиарда евро за Будапеща, чийто лидер обвинява, че е навредил на демокрацията в страната през 13-те си години на власт. Правителството на Орбан отхвърля тези обвинения.