Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Денков отрича правителството да е правило договорки с КЗК за сделката на Юнайтед груп

   
Денков отрича правителството да е правило договорки с КЗК за сделката на Юнайтед груп

Премиерът Николай Денков категорично отрече да е правил договорки с антимонополния регулатор Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) за сделката на "Юнайтед груп" и "Булсатком". Той също така коментира скандала с "Чаталджагейт" и каза, че няма нарушение на закона, пише OFFNEWS

Придобиването бе атакувано от другите телекоми, срещу нея се обявиха А1 и Yettel. Притесненията са, че сливането ще доведе до още по-голяма концентрация на пазара. През последните години на практика всички по-сериозни играчи на пазара на Интернет и телевизионни услуги бяха погълнати от големите телекоми, което доведе до силно ограничени възможности за избор сред българските потребители. У нас "Юнайтед груп" притежава "Виваком" и Нова броудкастинг груп, чиято собственост е и Нова телевизия.

Вчера десетки служители на "Булсатком" се събраха на протест. Те на свой ред са притеснени от възможността КЗК да разреши покупката на компанията от страна на собственика на "Виваком" - дружеството "Юнайтед груп"

Днес по време на блиц контрол в Народното събрание независимият депутат Радостин Василев поиска от Николай Денков да коментира казуса с "Чатладжагейт" и срещата на Кирил Петков със собственика на "Булсатком" Спас Русев.

Василев попита дали срещата е имала общо със сделката с придобиването на "Булсатком" от страна на "Юнайтед груп", и има ли тя нещо общо с политиката на правителството. "Когато се правят такива срещи, хората остават с впечатлението, че това е държавна политика", отбеляза Василев. 

Денков отговори, че финансовият министър Асен Василев и депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Даниел Лорер вече са обяснили какви сделки са сключвали за имота на ул. "Чаталджа" 3 в столицата. 

"Не видях да има нарушение на закона и да има някой, който е облагодетелстван, нарушавайки правила. Няма какво повече да коментирам по тази тема. Ако има проверки и те излязат с резултати, ще ги обявим публично", каза премиерът. 

По повод срещата на Кирил Петков със Спас Русев министър-председателят каза, че това не е въпрос по общата политика на правителството, но коментира, че лично той никога не се е опитвал да прави "договорки" с независими регулатори:

Радостин Василев го репликира, че Кирил Петков оказва недопустим натиск върху КЗК, искайки комисията да не одобрява придобиването на "Булсатком" от "Юнайтед груп" и каза, че има съмнения за лобизъм. 

"Добре е да бъдем по-внимателни, когато правим обвинения за лобизъм и боравим с имена на фирми", отговори му премиерът.